3p

Úgy tűnik, hiába gondolták azt a kutasok, hogy a hatósági árak eltörlését követően sokat javul a helyzetük, a gyakorlat egészen mást mutat. Az év elején ugyanis a gázolajforgalomban komoly visszaesést láthattunk.

Az üzemanyagok ársapkájának decemberi eltörlése után az autósok számára keserű tapasztalatot jelentett az árak emelkedése. Már csak azért is, mert hirtelen a nemzetközi piaci árakhoz képest is plusz teret kaptak a nyakukba. Hetekig ugyanis a környező országokkal összevetve a legdrágább üzemanyagot Magyarországon lehetett vásárolni.

Ennek okairól korábban hosszabb elemzést írtunk, több tényező is közrejátszott benne, így például a rekordmagas áfa, a készlethiány miatt így ösztönözni kívánt import, de az is, hogy a korábban „kivéreztetett” kutasok próbáltak plusz bevételhez jutni. Az adók ugyan nem csökkentek, ám az import megindult és a november végi, december elejei nyomasztó áruhiányon túlléptünk. Így januárban már megindult bizonyos fokú árverseny a töltőállomások között, és voltak hetek, amikor ugyan a nagykereskedelmi árak emelkedtek, ám az autósok ezt mégsem észlelték.

Mint a most publikált adatokból kiderült, ebben vélhetőleg nem az játszott közre, hogy a benzinkutak „jó fejek” akartak lenni, hanem a piaci folyamatokra reagáltak. Az év első hónapjában ugyanis a benzinforgalom kisebb, míg a gázolajforgalom erőteljesebben visszaesett. A benzin esetében jó eséllyel a magasabb árak játszottak közre, a korábbinál literenként 150 forinttal többe kerülő nafta valószínűleg többeket tudatosabb járműhasználatra ösztönzött. Az autósok spórolása miatti mérsékeltebb autóforgalom időnként még Budapesten is érezhető volt.

A gázolaj esetében valószínűleg több ok is közrejátszott a jelentősebb visszaesésben. Feltételezhető, hogy az árnak ennél az üzemanyagtípusnál is volt szerepe, és a hazai autósok egy része próbált takarékoskodni. Már csak azért is, mert a hatósági ár elengedését követően itt még nagyobb volt az áremelkedés mértéke. Ugyanakkor az is erősen közrejátszhatott, hogy a nemzetközi fuvarozók a drága magyar dízel helyett más országban tankoltak, így az ő vásárlásaikkal csökkent a forgalom. A teherautók tankolása kapcsán már csak azért is megalapozott lehet a feltételezésünk, mert a tavalyi havi adatokon is meglátszódott, hogy mikor vehettek árstopos üzemanyagot, és mikor terelték őket át a piaci áras kategóriába.

A legnagyobb nyertes megint az állam lett

A magasabb árak az autósoknak és a fuvarozóknak is érvágást jelent, nem úgy az államnak. A fogyasztás ugyan visszaesett, ám az áremelkedés miatt a százalékos formában meghatározott adón, így az áfán jelentős többletbevételt realizáltak. A gázolaj esetében a tíz százalék feletti visszaesést bőven ellensúlyozta a hatósági ár eltörlésekor bekövetkezett 30 százalék feletti áremelkedés.

A decemberi lépés előtt a forgalom egy érdemleges részét már visszaterelték a piaci áras kategóriába és a végén csak a magyar rendszámú, magánszemélyek tulajdonában lévő 3,5 tonnánál kisebb járművek tankolhattak kedvezményes áron, így az állam már korábban növelni tudta a bevételeit. Ugyanakkor a hatósági ár teljes kivezetése is további 30-40 milliárd forint pluszbevételt hozhatott a költségvetés számára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!