3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Volánbusznál összegyűlt készpénzt nemcsak szállítani, hanem a készpénzkezelésre kiírt közbeszerzési eljárás nyerteseként megszámolni és ellenőrizni is fogja a belügyminiszter két bizalmasának cége.

A Volánbusz pénztáraiban, trezorjaiban és automatáiban összegyűlt készpénzt nemcsak szállítani, hanem kezelni is fogja a Civil Értéklogisztika Zrt., mely közvetetten Pintér Sándor belügyminiszter két bizalmasának, Tasnádi László korábbi államtitkárnak, valamint Szabó Péter egykori rendőr dandártábornoknak, a belső elhárítás korábbi vezetőjének irányítása áll. A 2024. évi pénzfeldolgozási szolgáltatásra kiírt közbeszerzési eljárás eredménye kedden jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben,

a szerződés összege 108 millió 351 ezer forint.

A Civil Értéklogisztika összegyűjti a pénzt, majd megszámolja és ellenőrzi is. Fotó: MTI / Nándorfi Máté
A Civil Értéklogisztika összegyűjti a pénzt, majd megszámolja és ellenőrzi is. Fotó: MTI / Nándorfi Máté

A kiírás szerint a nyertes pályázó feladata lesz a bankjegyek és pénzérmék tételes megszámlálása, valódiság és forgalomképesség szempontjából történő ellenőrzése. Mint a hirdetményben olvasható, a Volánbusz az évben várhatóan 39,2 milliárd forintnyi bankjegyet és 5,1 milliárd forintnyi pénzérmét fog begyűjteni, az ajánlatkérő ennek a mennyiségnek az 50 százalékára vállal lehívási kötelezettséget.

Érdekesség, hogy a hirdetmény megjegyzi, a Volánbusz „a pénz- és értékszállítási feladatokra (tevékenységre) külön szerződéssel rendelkezik, az összegyűjtött készpénzt a pénz- és értékszállítással megbízott szolgáltatója szállítja be nyertes Ajánlattevő által megjelölt feldolgozási helyszínre, ahol kötelesek azt munkanapokon 0-24 óra között átvenni”. Csakhogy – mint arról korábban beszámoltunk – a Volánbusz a pénz- és értékszállítási feladatokkal is a Civil Értéklogisztikát bízta meg, igaz, az a csaknem 200 millió forintos szerződés egyelőre csupán négy hónapra szól, további két hónapos opcióval.

A tenderen a másik induló az ugyancsak kormányközeli vállalkozó, Garancsi István tulajdonában álló Criterion Készpénzlogisztikai Kft. volt.

A korábban MPT Security Magyar Posta Takarék Biztonsági és Logisztikai Zrt.-nek nevezett, 2023 februárjában Civil Értéklogisztika Zrt.-vé átnevezett céget a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, a Takarék Invest és a Magyar Posta Vagyonkezelő mint tulajdonosok közösen adták el a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-nek. Ennek tulajdonosa a Prostasia Zrt., mely  kereken 16 milliárd forint osztalékot vett ki a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-ből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!