3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Polt Péter biztosan nem fogja firtatni, hogy van-e gazdasági összeférhetetlenség Szabadics Zoltán milliárdos vállalkozó és a Balatoni Hajózási Zrt. igazgatósági elnöke, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség között. 

Cikkünk megjelenése után Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője próbálta megtudni Polt Péter legfőbb ügyésztől egy írésbeli kérdés formájában, hogy nincs-e szokatlan összefonódás a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) nevű kormányzati szerv, az állami Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) és a zalakarosi Szabadics Zoltán vállalkozó között.

Elsőként számoltunk be arról, hogy még magyar szinten is egészen szokatlan összefonódás figyelhető meg: februárban lett Szabadics Zoltán a balatoni hajózási cég igazgatóságának az elnöke, de mellette tag lett Horváth Péter is, aki a Kisfaludy2030 vezérigazgatója. A Bahart és a Kisfaludy2030 is az MTÜ tulajdonosi joggyakorlása alatt működő gazdálkodó társaság.

A Kisfaludy 2030 az összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési programra beérkezett pályázatokat koordinálja, itt döntenek arról, hogy melyik projekt kap vissza nem térítendő állami támogatásokat. A győztes pályázók között pedig ott találjuk a Szabadics Zoltán tulajdonában lévő SZ.Z. Szállodafejlesztő Kft. nevű céget is, amely 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott egy 80 szobás, balatonfüredi luxusszálloda felépítésére.

A BAHART igazgatóságában tehát ott ül elnökként Szabadics Zoltán, aki 1,7 milliárdot kapott a Kisfaludy2030-tól a balatonfüredi szállodájára, az igazgatóságban pedig tagként Horváth Péter, a Kisfaludy2030 vezérigazgatója, akinek elvileg Szabadics Zoltán luxusszállodájának megvalósulását kellene szigorúan felügyelnie.

Polt Péter legfőbb ügyész azonban a törvény szerint jár el, ezért tehetetlen az ügyben, így nem vizsgálhatja, hogy van-e szokatlan összefonódás.

A tisztségviselőket érintő változások bejegyzése során a cégbíróság jogosult vizsgálni a vezető tisztségviselőkre, felügyelőbizottsági tagokra előírt törvényi követelmények fennállását és a tisztségviselők által benyújtott összeférhetetlenségi nyilatkozat jogszabályi rendelkezéseknek való megfelelősségét - válaszolta Polt Péter.

Nem ez az első eset, amikor a legfőbb ügyész tehetetlennek bizonyul az MTÜ-ügyeivel kapcsolatban. Szintén lapunk írta meg, nem kell attól tartania a Rogán Antal minisztériumának felügyelete alatt tevékenykedő turisztikai ügynökség által kiírt Kisfaludy-pályázatok szerencsés nyerteseinek, köztük Mészáros Lőrincnek vagy Csányi Sándornak sem, hogy az ügyészség esetleg megvizsgálná: a Kisfaludy-pályázatok dokumentációi esetleg a hivatalos megjelenésük előtt kikerültek-e a későbbi nyertes pályázókhoz.

Az ügyésznek az érintett körben az állami támogatásokkal kapcsolatos döntések esetén nincs fellépési joga, ezért vizsgálatot sem folytathat - magyarázta elutasító válaszát Polt Péter.

A pályázat legnagyobb nyertese Mészáros Lőrinc, aki az Opus Global Nyrt.-n keresztül a Hunguest Hotels vidéki szállodáit összesen 17,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásból újíthatja fel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!