<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az új, baloldali–liberális német kormány kritikusabb lesz elődjénél az Orbán-kormánnyal szemben, de a német-magyar gazdasági kapcsolatok nincsenek veszélyben.

Laptársaink, a Piac és Profit, valamint a Privátbankár.hu diplomatákat, érdekképviseleti szerveket és elemzőket kérdeztek a német-magyar politikai-gazdasági összefonódásokról, valamint arról, hogy milyen hatással lehet erre a német kormányváltás – idén decemberben egy baloldali-Zöld-liberális koalíció vette át a kormányrudat Angela Merkeltől.

Forradalmi változás nem lesz, a gazdasági érdekek továbbra is szem előtt lesznek

– véli Frank Burgdörfer német politológus-közgazdász.

Ugyanakkor az új kormány kevésbé lesz elnéző Orbán Viktorral szemben, és egyértelműbb kritikát fogalmazhat meg a jogállamisági kérdésekben. Egy esetleges kormányváltás jövő tavasszal persze „új perspektívákat” nyitna.

-tette hozzá. 

Orbán Viktor a győri Audi-gyárban 2020 júniusában. (MTI/Koszticsák Szilárd) Orbán Viktor a győri Audi-gyárban 2020 júniusában. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Barbara Lippert, a német Tudomány és Politika Alapítvány (SWP) kutatója szerint Németország eddig visszafogott volt, az új kormány viszont apránként szigoríthat Magyarországgal szemben: először párbeszéddel próbálkozik, később pedig – ha szükségesnek látja – beállhat az uniós szankciók mögé.

Barbara Zollmann, Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) ügyvezető elnökségi tagja nem tart jelentős változástól:

A múltban már bebizonyosodott, hogy a magyarországi vagy németországi kormányváltások nem vezettek a stratégiai beruházási döntések érdemi felülvizsgálatához, hiszen a vállalatok üzleti döntéseiket elsősorban gazdasági és üzleti megfontolások alapján hozzák meg.

Diplomáciai és üzleti források szerint a választóvonal az EU-tagság: amíg tagok vagyunk, nincsen olyan veszély, hogy a német cégek visszafognák vagy elvinnék magyarországi  befektetéseiket.  

A teljes cikket a Privátbankár.hu-n, valamint a Piac és Profit november-decemberi számában olvashatják.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.