<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Minden lehetséges csatorna a „terrorista ukránokról” és a hős segítséget nyújtó oroszokról szól.

Ha lehet, még átfogóbb információs offenzívát indított Oroszország annak érdekében, hogy megdolgozza az ukrajnai közvéleményt és a külvilágot. Az orosz tévéket már régóta lehet egész Ukrajnában nézni, ott természetesen nem elfogulatlanul számolnak be az eseményekről, illetve összemosnak történéseket. A tévékben, a rádiókban és az online felületeken az alap hírek mellett az orosz közösségi médiából is idéznek, ahol nem meglepő módon a Putyin lépéseit támogatók vannak többségben és a „megvédjük honfitársainkat” szlogenek is előkerültek.

A Rosszija24 hírtévé egyik tudósítása a terrorakciókról (fotó: mfor.hu)A Rosszija24 hírtévé egyik tudósítása a terrorakciókról (fotó: mfor.hu)

Az állami propagandagépezet minden egysége történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy az állami Duma formálisan is elismerte a két szakadár ukrajnai területet önálló államként. Leonyid Kalasnyikov (!), a volt szovjet tagállamokkal foglalkozó parlamenti bizottság elnöke a Rosszija24 hírtévében a 10 évre kötött barátsági és kölcsönös segítségnyújtási egyezményeket méltatta. Nem hangzott el, de tudható: az, hogy 10 évre szólnak a dokumentumok jogalapot adhat arra, hogy a máris benyomult orosz csapatok legalább egy évtizedig a két kelet-ukrajnai képződmény területén maradhassanak.

Az orosz elektronikus és írott sajtóban folyamatosan különféle terrorakciókról, diverzáns cselekményekről számolnak be a donyecki térségből. A tudósításokban nem független csoportokról, bűnözőkről, hanem az ukrán hadsereg akcióiról beszélnek. A képsorok felrobbantott autókat, betört ablaküvegeket mutatnak kisebb falvakban, állítólag egy kisebb gázvezeték is megsérült az egyik falu mellett. Senki sem ellenőrizheti ezeket a híreket, közben az ukrán kormány cáfolta, hogy reguláris ukrán erők bármilyen katonai akciót elkövettek volna.

Egy másik hétfő éjjeli tudósítás szerint Donyeckben nyolc év óta először nagyobb tűzijátékkal ünnepelték meg a Honvédők Napját, február 23-át, ami a szovjet időkből átmentett nagy ünnep (a Hadsereg Napja) egész Oroszországban. Most a kijárási tilalom ellenére nagy orosz zászlókkal felvonult egy hosszú autós konvoj, a járművekből diadalittasan kiabáló utasok a két szakadár terület moszkvai elismerését is éltették.

Gyorshírben számoltak be kedd reggel, hogy a távol-keleti Habarovszk körzetének vezetősége úgy döntött: bárkit szívesen látnak, aki Kelet-Ukrajnából oroszként menekülne. Ugyancsak reggel jelentették, hogy Voronyezsből pszichológusokat küldenek a térségbe, akiknek az ijedt gyermekeket kell majd megnyugtatni Donyeckben és környékén.

Közben a Krímben a helyi tévében katonai tárgyú dokumentumfilmeket vetítenek. A mai műsoron a koreai háborúról szóló sorozat is ment délelőtt, abban az amerikaiak „kíméletlen” előretöréséről volt szó.

Folyamatosan frissülő hírfolyamunk a témában:

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.