3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vas-oxid tartalmú anyag, és nem lúgos vörösiszap került a Sajóba Szlovákiában. A laboreredmények alapján a folyó magyarországi szakaszán a toxikus fémek mennyisége a határértékek alatt vannak.

„Miután hivatalos tájékoztatás még mindig nem érkezett a szennyezésről a szlovák partnertől, a magyar fél a Nemzetközi Duna-védelmi Egyezmény keretében, és a Magyar-Szlovák Határvízi Bizottságon keresztül kéri a szomszédos országot a kármentesítés haladéktalan megkezdésére” – tudtuk meg Siklós Gabriellától, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjétől.

A Sajó a szlovákiai Szalócnál még nem kristálytiszta Fotó: MTI/Komka Péter
A Sajó a szlovákiai Szalócnál még nem kristálytiszta Fotó: MTI/Komka Péter

A magyar vízügyi szakemberek március 13-án a közösségi médiából értesültek arról, hogy a Szlovákia területén lévő egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbánya altárójából szennyezett víz folyik a Sajóba. Emiatt a folyó magyarországi szakaszára az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság másodfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el, egyidejűleg tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalt, a vízügyi hatóságot, valamint a területileg illetékes Nemzeti Park igazgatóságát, hogy ha szükségessé válik, a felhasználókat figyelmeztethessék a Sajóból történő vízhasználat mellőzésére.

A Sajó szlovákiai szakaszán folyamatosan helyszíni felderítéseket végeznek.

A 2008 óta használaton kívüli egykori bányaüzemből továbbra is szennyezett víz folyik. A Sajó elszíneződése a szlovák részen szerdán már Csoltó alatt is látható volt, halpusztulást, szaghatást azonban ezen a szakaszon sem észleltek a vízügyi szakemberek.

„Hazai területen a folyó vize az érzékszervi tapasztalatok alapján a normál állapotot mutatja, víztér-elszíneződés, szaghatás, a partvonal mentén kiülepedés, halpusztulás nem figyelhető meg. A merített minta tiszta, átlátszó” – mondta Siklós Gabriella.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Sajópüspökinél külső akkreditált laboratóriumot kért fel a szennyező anyagok meghatározására. A vizsgálatok azt mutatják, egyelőre semmi ok az aggodalomra, a toxikus fémek mind határérték alatt vannak, az arzéntartalom az ivóvízminőségi határérték tizede.

A szennyező anyagok egy 2008 óta használaton kívüli vasércbányából kerültek a folyóba, ezért az nem lúgos vörösiszap, hanem vas-oxid jellegű. Emiatt a vastartalom a szlovákiai oldalon némileg magasabb, de a magyar Sajó-szakasz esetében ez nem kirívó érték.

A Sajó szlovákiai szakasza 98, a magyarországi 124 kilométer hosszú. Szélessége a magyar szakaszon általában 20 és 80 méter közé esik. Hazánkban több település – Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Felsőzsolca, Miskolc, Alsózsolca és Kesznyéten – is a folyó közelében épült. A folyó tágabb értelemben vett völgyében található Nyékládháza, Edelény és Ózd is. A Sajó Tiszaújváros mellett folyik a Tiszába.

A magyarországi szakaszon Sajópüspökinél a szebbik arcát mutatja Fotó: MTI/Komka Péter
A magyarországi szakaszon Sajópüspökinél a szebbik arcát mutatja Fotó: MTI/Komka Péter

Egyelőre a folyó magyarországi szakasza mellett élőknek még azért nem kell aggódniuk, mert az Alsósajó település térségében bekerülő szennyezett víz hozama másodpercenként körülbelül 10-15 liter. Ezt követően számos kisvízfolyás csatlakozik a Sajóba, ami folyamatos higítással csökkenti a szennyezés mértékét. A Magyarországra érkező vízhozam a szennyezéstől 65 kilométerre Sajópüspökinél szerda reggel másodpercenként 6,1 köbméter volt, ami nagyjából hatszázszoros hígítást jelent, emiatt a magyarországi szakaszon egyelőre nem okoz kezelhetetlen terhelést. A vízmintavételt és a laboratóriumi elemzést mindaddig rendszeresen tovább végzik, amíg az adatok a határértékeknek megfelelően nem állandósulnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!