5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hazai gyógyszeripar helyzetéről rendezett immár negyedik alkalommal konferenciát a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, ahol Menczer Tamás államtitkár kijelentette: hazánkban nem kerülhet válságba azért iparág, mert az gáztól függ, ugyanis abból nincs és nem lesz hiány. Ugyanakkor a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója komoly problémákról beszélt.

Menczer Tamás kétoldalú kapcsolatokért felelős külgazdasági államtitkár a konferencia megnyitóján a gyógyszeripart nagyobb kontextusba helyezve a Barátság kőolajvezetéket ért támadást is érintette, s arról beszélt, hogy Magyarország gázellátása a gázvezeték áramellátását ért sérülés alatt sem volt veszélyben, azóta pedig helyre is állt a rendszer.

Kijelentette: hazánkban azért sem kerülhet válságba bármely iparág, - így a gyógyszeripar sem -, amely a gáztól függene, mert nincs veszélyben e tekintetben Magyarország.

Hozzátette: ezzel együtt azért azt is látni kell, hogy 2021-ben 7 ezer milliárd eurót fizetett Magyarország a gázimportért, 2022-ben 19 milliárd, jövőre pedig 29 milliárd euró is lehet - ami beruházásokat és fejlesztéseket húz át.

Menczer Tamás külügyi államtitkár a MAGYOSZ konferenciáján. Fotó: Mfor/Kormos Olga
Menczer Tamás külügyi államtitkár a MAGYOSZ konferenciáján. Fotó: Mfor/Kormos Olga

Még a politikát is érintette, amikor a brüsszeli szankciókat felhozva oroszországi számokat is említett. Ezek szerint tavaly az első kilenc hónapban a gáz és az olajtermelés az orosz költségvetés 35 százalékát tette ki, idén ugyanebben az időszakban 43 százalékát. 

Visszakanyarodva a gyógyszeriparra, a szektor aránya jövőre is emelkedni fog, hiszen 2020-ban 963 milliárd forintot tett ki, ami 2021-ben és 2022-ben is több százalékkal nőtt. Ha pedig a 2010-2020 között időszakot nézzük, 62 százalékkal ugrott meg a gyógyszeripari termelés értéke.

2022 első kilenc hónapjában a magyar ipari termelés 4,5 százalékát tette ki a gyógyszeripar, az elmúlt években 21 gyógyszeripari beruházás felett bábáskodtak 482 millió euró értékben.

A MAGYOSZ a jövőben is számíthat a kormányra, hiszen stratégiai együttműködést írtak alá, mert az egyik leginnovatívabb szektornak tartják az országban.

Tóth Tibor államháztartás finanszírozásáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős pénzügyi államtitkár arról beszélt, hogy a 2022 harmadik negyedéves GDP növekedés (4,1 százalék) tekintetében hazánk az EU élmezőnyébe tartozik.

„Ugyanakkor azt tapasztaltuk, hogy a Világbank bizakodóbb, mint mi, mert amikor az IMF fő közgazdászával találkoztunk nemrégiben Washingtonban, ezt kérdezte: Miért nem vagytok jobb kedvűek és büszkébbek az eredményeitekre?”

– sztorizott a konferencián az államtitkár, aki arra is kitért, hogy az orosz-ukrán konfliktus elmélyülése viszonylag magas államadósság és fiskális hiány közepette érte az európai gazdaságokat.

Magyarország ugyan 77 százalékos szinttel a középmezőnyben áll, de a V4 országai között legalul vagyunk. Az egészségügyre szánt költségekről szólva megemlítette többek között azt is, hogy létrehozták az Egészségipari Támogatási Programot hét éve, ami 67 milliárd forinttal segítette eddig a hazai egészségügyi gyártást.

Riadót fújt a Richter

Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatójaja arról beszélt, hogy az egymásra rakódó terhek, mint a Covid-járvány, az orosz-ukrán háború, a rossz energiahelyzet, a munkaerőpiac-nehézségek, az aszály és az infláció kihúzta a gyógyszergyártók alól a talajt, és áthúzták a cég elmúlt 25-30 éves árazási filozófiáját is.

Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója szerint az egymásra rakodó terhek kihúzták a talajt a cégek alól. Fotó: Mfor/Kormos Olga
Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója szerint az egymásra rakodó terhek kihúzták a talajt a cégek alól. Fotó: Mfor/Kormos Olga

„Csak egy példa: Ukrajnában 25 készítményünket függesztették fel, mert orosz gyárban készül a gyógyszerünk, s ilyen intézkedések rontják a bevételeinket”.

Az európai gyógyszeripar továbbra is kitett az ázsiai és az amerikai gyógyszereknek, de Magyarország vezető szerepet vállalhat, hogy visszaálljon Európa gyógyszer-presztízse. Patthelyzet állt elő: ma, az ellátási láncok töredezésére miatt egyre többet kell készleteznie a gyógyszergyáraknak, ami pénzbe kerül, főleg az infláció mellett, miközben az ázsiai árak próbálják lenyomni a hazaiakat.

„Növekednek az áraink, mert elmúlt a korábbi pozitív piaci helyzet. Egyre nagyobb ráfordítás kell a Kutatás+Fejlesztés eredményességéhez, szinten tartásához is” - magyarázta a vezérigazgató.

Hozzátette: "A régi modell a múlté. Az, hogy a hatékonyságjavulás közben a termékek még meg is tudnak újulni, miközben az árbevételek is nőnek, s ezzel az alapellátásban le tudjuk faragni az árainkat, ezeknek minden elemét halálos csapás érte. Ez már nem működik, hogy folyamatosan lefelé tudjuk vinni az árainkat".

A Richter vezérigazgatója tavaly még abban bízott, hogy a Covid visszaállítja a szektor prezstízsét. Ez nem valósult meg, ezért azt javasolja a hazai gyártók nevében, hogy a hatósági szabályok egyszerűsítésével az eredeti költségeket csökkenthessék, s hogy az értékkövetés meg tudjon valósulni a legalacsonyabb árú termékeknél.

„Ha ez nem valósul meg, azt kívánom, hogy ne az ellátatlan betegek és a termékhiány nyissák fel a döntéshozók szemét" - jelentette ki Orbán Gábor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!