<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hazai gyógyszeripar helyzetéről rendezett immár negyedik alkalommal konferenciát a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, ahol Menczer Tamás államtitkár kijelentette: hazánkban nem kerülhet válságba azért iparág, mert az gáztól függ, ugyanis abból nincs és nem lesz hiány. Ugyanakkor a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója komoly problémákról beszélt.

Menczer Tamás kétoldalú kapcsolatokért felelős külgazdasági államtitkár a konferencia megnyitóján a gyógyszeripart nagyobb kontextusba helyezve a Barátság kőolajvezetéket ért támadást is érintette, s arról beszélt, hogy Magyarország gázellátása a gázvezeték áramellátását ért sérülés alatt sem volt veszélyben, azóta pedig helyre is állt a rendszer.

Kijelentette: hazánkban azért sem kerülhet válságba bármely iparág, - így a gyógyszeripar sem -, amely a gáztól függene, mert nincs veszélyben e tekintetben Magyarország.

Hozzátette: ezzel együtt azért azt is látni kell, hogy 2021-ben 7 ezer milliárd eurót fizetett Magyarország a gázimportért, 2022-ben 19 milliárd, jövőre pedig 29 milliárd euró is lehet - ami beruházásokat és fejlesztéseket húz át.

Menczer Tamás külügyi államtitkár a MAGYOSZ konferenciáján. Fotó: Mfor/Kormos Olga
Menczer Tamás külügyi államtitkár a MAGYOSZ konferenciáján. Fotó: Mfor/Kormos Olga

Még a politikát is érintette, amikor a brüsszeli szankciókat felhozva oroszországi számokat is említett. Ezek szerint tavaly az első kilenc hónapban a gáz és az olajtermelés az orosz költségvetés 35 százalékát tette ki, idén ugyanebben az időszakban 43 százalékát. 

Visszakanyarodva a gyógyszeriparra, a szektor aránya jövőre is emelkedni fog, hiszen 2020-ban 963 milliárd forintot tett ki, ami 2021-ben és 2022-ben is több százalékkal nőtt. Ha pedig a 2010-2020 között időszakot nézzük, 62 százalékkal ugrott meg a gyógyszeripari termelés értéke.

2022 első kilenc hónapjában a magyar ipari termelés 4,5 százalékát tette ki a gyógyszeripar, az elmúlt években 21 gyógyszeripari beruházás felett bábáskodtak 482 millió euró értékben.

A MAGYOSZ a jövőben is számíthat a kormányra, hiszen stratégiai együttműködést írtak alá, mert az egyik leginnovatívabb szektornak tartják az országban.

Tóth Tibor államháztartás finanszírozásáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős pénzügyi államtitkár arról beszélt, hogy a 2022 harmadik negyedéves GDP növekedés (4,1 százalék) tekintetében hazánk az EU élmezőnyébe tartozik.

„Ugyanakkor azt tapasztaltuk, hogy a Világbank bizakodóbb, mint mi, mert amikor az IMF fő közgazdászával találkoztunk nemrégiben Washingtonban, ezt kérdezte: Miért nem vagytok jobb kedvűek és büszkébbek az eredményeitekre?”

– sztorizott a konferencián az államtitkár, aki arra is kitért, hogy az orosz-ukrán konfliktus elmélyülése viszonylag magas államadósság és fiskális hiány közepette érte az európai gazdaságokat.

Magyarország ugyan 77 százalékos szinttel a középmezőnyben áll, de a V4 országai között legalul vagyunk. Az egészségügyre szánt költségekről szólva megemlítette többek között azt is, hogy létrehozták az Egészségipari Támogatási Programot hét éve, ami 67 milliárd forinttal segítette eddig a hazai egészségügyi gyártást.

Riadót fújt a Richter

Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatójaja arról beszélt, hogy az egymásra rakódó terhek, mint a Covid-járvány, az orosz-ukrán háború, a rossz energiahelyzet, a munkaerőpiac-nehézségek, az aszály és az infláció kihúzta a gyógyszergyártók alól a talajt, és áthúzták a cég elmúlt 25-30 éves árazási filozófiáját is.

Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója szerint az egymásra rakodó terhek kihúzták a talajt a cégek alól. Fotó: Mfor/Kormos Olga
Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója szerint az egymásra rakodó terhek kihúzták a talajt a cégek alól. Fotó: Mfor/Kormos Olga

„Csak egy példa: Ukrajnában 25 készítményünket függesztették fel, mert orosz gyárban készül a gyógyszerünk, s ilyen intézkedések rontják a bevételeinket”.

Az európai gyógyszeripar továbbra is kitett az ázsiai és az amerikai gyógyszereknek, de Magyarország vezető szerepet vállalhat, hogy visszaálljon Európa gyógyszer-presztízse. Patthelyzet állt elő: ma, az ellátási láncok töredezésére miatt egyre többet kell készleteznie a gyógyszergyáraknak, ami pénzbe kerül, főleg az infláció mellett, miközben az ázsiai árak próbálják lenyomni a hazaiakat.

„Növekednek az áraink, mert elmúlt a korábbi pozitív piaci helyzet. Egyre nagyobb ráfordítás kell a Kutatás+Fejlesztés eredményességéhez, szinten tartásához is” - magyarázta a vezérigazgató.

Hozzátette: "A régi modell a múlté. Az, hogy a hatékonyságjavulás közben a termékek még meg is tudnak újulni, miközben az árbevételek is nőnek, s ezzel az alapellátásban le tudjuk faragni az árainkat, ezeknek minden elemét halálos csapás érte. Ez már nem működik, hogy folyamatosan lefelé tudjuk vinni az árainkat".

A Richter vezérigazgatója tavaly még abban bízott, hogy a Covid visszaállítja a szektor prezstízsét. Ez nem valósult meg, ezért azt javasolja a hazai gyártók nevében, hogy a hatósági szabályok egyszerűsítésével az eredeti költségeket csökkenthessék, s hogy az értékkövetés meg tudjon valósulni a legalacsonyabb árú termékeknél.

„Ha ez nem valósul meg, azt kívánom, hogy ne az ellátatlan betegek és a termékhiány nyissák fel a döntéshozók szemét" - jelentette ki Orbán Gábor.