2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A fertőzöttek, gyógyultak és elhunytak számáról minden nap érkeznek friss adatok. Akadnak azonban olyan számok, melyekről ritkábban esik szó. 

Napi adatközléseink során négy ábra segítségével helyezzük kontextusba a legfrissebb, koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatokat. Vannak azonban olyan információk, melyek ezekből vezethetők le, és talán egy újabb szemszögből világítják meg a magyarországi helyzetet. Részben azért, mert régiós viszonylatban teszi összehasonlíthatóvá a magyar adatokat. 

1) Halálozási ráta a régióban

Jól látható, hogy a magyar halálozási adat trendszerűen emelkedik egy ideje már, miközben minden régiós ország egy, a magyarnál jóval alacsonyabb szinten tudja tartani az arányszámot. Az elképesztő mértékben kiugró magyar adat hátterében főként az alacsony számú hazai tesztelések állnak. Emiatt ugyanis alacsonyan marad a diagnosztizált fertőzöttek száma is. 

2) Koronavírus-járványgörbe

A napi új fertőzöttek számából felrajzolt járványgörbéből kiderül, a régiós országok két csoportba sorolhatók: míg hazánkban, Szlovákiában és Horvátországban lapos és viszonylag kiegyenlített a görbe, addig Romániában, Ukrajnában és Szerbiában trendszerűen gyorsuló ütemben emelkedik a napi új fertőzöttek száma. 

3) Aktív koronavírus-fertőzöttek száma

A diagnosztizált fertőzöttek száma az éppen betegek, újonnan diagnosztizáltak mellett értelemszerűen azokat is tartalmazza, akik már meggyógyultak és akik elhaláloztak. Velük korrigálva a teljes számot, megkapjuk az aktív fertőzöttség mértékét. Ha az aktív fertőzöttek száma elkezd a csökkenni előző naphoz képest, az pozitív jel lehet a járvány tetőzését illetően. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!