<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Kétféle robbanóanyag vásárlására írt ki közbeszerzést a Magyar Védelmi Ügynökség a Honvédség megbízásából. 

Épp nemrég foglalkoztunk lapunkban azzal, hogy mekkora a pörgés a Magyar Honvédség háza táján, hiszen az elmúlt hónapokban ők írták ki a legtöbb közbeszerzést, illetve hirdettek nyerteseket.

Most itt a legújabb pályázat, amire november 16-ig várják a cégek ajánlatait, méghozzá TNT-re, más néven trotilra (trinitrotoluol). A kiírás 1490 darab 75 grammos TNT robbanóanyagra, valamint 2000 darab 200 grammos TNT-re vonatkozik, valamint 1014 darab plasztikus robbanóanyagra.

 

Nagy mennyiségű robbanóanyagra szól a honvédség közbeszerzése. Fotó: DepositphotosNagy mennyiségű robbanóanyagra szól a honvédség közbeszerzése. Fotó: Depositphotos

Habár tiszta TNT beszerezhető különféle méretben (250, 500, 1000 és 2000 grammos kiszerelésben), leginkább különféle összetételű robbanóanyag keverékekben alkalmazzák.

Felmerül a kérdés, hogy legutóbb vajon mikor és milyen céllal szerzett be TNT-t a Magyar Honvédség, de csak a Belügyminisztérium utolsó robbanóanyag-vásárlásának van nyoma. A tavaly augusztusi pályázat közel 200 millió forintot tett ki (áfa nélkül), s a belügyi tárca szerint azért döntöttek a TNT mellett, mert az egyik legsokoldalúban felhasználható robbanószer, amely alacsony érzékenységű a mechanikus behatásokra, nagyon stabil, jól formálható és keverhető.

A Belügyminisztérium közbeszerzése tavaly 400 darab plasztik robbanószerre is szólt, amely úgynevezett előre elkészített robbanóanyagok, olyan rugalmas kumulatív töltetek, amelyeket gyakran használnak acéllemezek vagy acélajtók áttöréséhez. Ezen felül még 884 darab detonátort is tartalmazott az akkori kiírás a Készenléti Rendőrség számára.

Az utolsó, halálos áldozattal járó robbantásos baleset a honvédségnél egyébként 2016-ben volt. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen mentesítési feladatokat láttak el az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor egy 250 kilogrammos - elvileg már hatástalanított - bomba felrobbant. 

Négy tűzszerész meghalt, egy súlyosan megsérült. A robbanás közvetlen oka a robbanóanyag elöregedése és külső behatásokkal szembeni nagymértékű érzékenysége volt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.