4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az MNB folyamatosan emeli a kamatokat, hogy a nyárra tetőző inflációt csökkenteni tudja. Ennek hatására viszont egyre többe kerül a hitelfelvétel is. A Bank360.hu kiszámolta, mennyit drágult mostanáig egy 10 milliós lakáskölcsön, és meddig emelkedhetnek még a törlesztőrészletek a közeljövőben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kétszer is emelte a kamatokat a héten, az új irányadó kamatszint ezek után már 6,15 százalékot tesz ki. Az MNB azt ígéri, hogy a következő hónapokban is erőteljesen fogja emelni a kamatokat, hogy a háború miatt egyre magasabb, nyárra már akár a 11 százalékos inflációt meg tudja fékezni. 

A kamatok emelése tehát az infláció csökkentését szolgálja, de ezért egy felvett hitelre is többet kell fizetni. A Bank360.hu egy újonnan, 10 éves futamidőre felvett 10 millió forintos lakáshitel esetében mutatta be, hogy mennyit emelkedtek a törlesztőrészletek november óta, és milyen drágulások jöhetnek még. A szakértők 285 ezer forintos munkabér bankba utalásával és a teljes 10 éves futamidőn fixált kamatokkal számoltak a vizsgált kölcsönnél.

Természetesen a hitelekre is hatással van az alapkamat folyamatos emelkedése. Fotó: Pixabay
Természetesen a hitelekre is hatással van az alapkamat folyamatos emelkedése. Fotó: Pixabay

Eddig 4-10 ezer forinttal növekedtek a havi törlesztőrészletek

Egy 10 millió forintos lakáshitel már az eddigi emelések hatására is jelentősen drágult a Bank360 Lakáshitel kalkulátora alapján. A CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel ugyan tartja még magát 6 százalék alatti THM-en, így a CIB ajánlata 108 302 forintos havi törlesztőt jelent. A Raiffeisen MindigFix10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel már átlépi egy kicsivel a hat százalékos THM -et és a 110 ezer forintos havi törlesztőrészletet.

A Gránit Bank, Erste Bank és a K&H Bank ajánlataira már 6,5 százalék körüli THM mellett 112-113 ezer forint körüli havi törlesztőt kell fizetni. OTP Fix10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel havi költsége több mint tízezer forinttal emelkedett, így már 124 890 forintos törlesztőt kell fizetni a 9 százalék feletti THM-mel rendelkező ajánlatra. November közepéhez képest összességében 6-7 ezer forinttal drágult a havi törlesztő egy átlagos ajánlatnál egy ilyen hitelre.

Még 10-15 ezer forintos drágulás jöhet a háborús emelések után

Ezek a törlesztők azonban még várhatóan emelkedni is fognak. Az MNB korábbi hetekben bejelentett kamatemeléseit a bankok többsége még nem árazta be az ajánlatokban. A bankok pénzhez jutási lehetőségét jellemző referenciamutató, a BIRS 10 éves lejáraton már 6,3 százalékot tett ki március 24-én.

A banki működést fedező két százalékos kamatprémiummal számolva így tavaly novemberben 5,74 százalékos THM mellett 109 719 forintos havi törlesztőrészlet jellemezte volna a 10 évre felvett 10 millió forintos lakáshitelt, ha a bankok csak a forrásköltségükből indultak volna ki a hitelek árazása során. Többségük azonban ennél jobban ragaszkodott a stabil hitelezéshez, és csak lassabban emelte meg a költségeket.

Jelenleg ugyanez a helyzet: már 8,3 százalékos THM mellett 122 919 forintos törlesztőrészlet lenne indokolt, amitől a legtöbb ajánlat még legalább 10 ezer forinttal olcsóbb. Továbbra is arra lehet számítani, hogy a bankok többsége várhatóan csak lassabban emeli az ajánlatok kamatait, de április elején így is újabb hiteldrágulások jöhetnek - prognosztizálja a Bank360.hu.

A hitelek drágulása azonban itt nem fog megállni. A 10 éves lejáratú referenciamutató elsősorban amiatt emelkedhet, mert az MNB leszögezte, hogy hosszabb ideig fog fennállni a magasabb irányadó ráta, ami a bankok kamatvárakozásait is megemelheti. A jelenleginél 1 százalékkal magasabb 10 éves BIRS már közel 9,3 százalékos THM-et is előidézhetne a tipikus banki lakáshiteleknél, ami már 128 305 forintos havi törlesztőrészletet jelentene a 10 évre felvett 10 millió forintos lakáshitelnél. Az építéshez vagy lakásvásárláshoz a közeljövőben kölcsön felvételét tervezőknek tehát már érdemes előre magasabb törlesztőrészletekkel kalkulálniuk.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!