2p

Sok éves mélypontra estek az üzleti várakozások a hazai német cégek körében, hangzott el a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) mai budapesti sajtótájékoztatóján.

Sávos András, a DUIHK elnöke a kamara legfrissebb konjunktúrafelmérésének bemutatóján elmondta: viharos időket élünk a világpolitikában, de ugyanez igaz gazdasági viszonylatban Németországra és Magyarországra is. Manapság a korábbiakhoz képest még több kihívással kell szembenézni – kihívások egész sora árnyalja a német (és a magyar) vállalatok hangulatát.

Mint fogalmazott, rövid idő alatt sok előre nem látható sokkhatás érte társadalmunkat és gazdaságunkat: ide sorolta a Covid-válságot, az inflációt, valamint az ukrán és a közel-keleti krízist. Emellett megemlítette a klímaválságot és az ehhez kapcsolódó energiaügyi fordulatot is.

A foglalkoztatási tervek is mélyponton vannak. Fotó: MTI/Kovács Tamás
A foglalkoztatási tervek is mélyponton vannak. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szerinte nem fogunk hamar visszatérni a Covid-előtti időszakhoz, ezért a cégeknek más válaszokat kell találniuk a kihívásokra. Az itteni, magyar és német kkv-k pedig még nehezebb helyzetben vannak, mint a nagy cégek.

A felmérésből, amelyben több mint 200 magyarországi német cég vett részt, kiderült, hogy a német befektetők "nem túl optimisták" a hazai gazdasági kilátásokat illetően. Sok olyan üzenet is kiolvasható belőle, amire a gazdaságpolitikának oda kell figyelnie, figyelmeztetett.              

A felmérés eredménye szerint az üzleti várakozások, a beruházási és a foglalkoztatási tervek sok éves mélypontra estek, mondta Sávos András.  

Kiemelte, hogy tervezhető keretfeltételekre lenne szükség, amiket nehezítenek a globális bizonytalanságok. Ezért manapság szinte lehetetlen előre egy éves büdzsét tervezni.

Részletes tudósítást az eseményről laptársunk, a Privátbankár oldalán olvashatnak: A magyar kormánynak is üzentek a hazai német cégek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!