<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

A minapi tongai vulkánkitörésből származó hamu és a szökőár a szigetország majdnem minden lakosát sújtja, és a legnagyobb szükségük ivóvízre és élelemre van - közölte szombaton a tongai kormány.

Csütörtökön még azt tudatták, hogy a 105 ezer lakos 84 százalékát sújtotta a múlt szombati természeti katasztrófa. Aznap érkeztek meg az első segélyszállítmányok, miután sikerült megtisztítani a repülőtér leszállópályáját a hamutól.

Ivóvizet, tengervízlepárló berendezést, élelmet, sátrakat, generátorokat és tábori konyhát vittek. A telefonkapcsolatot a külvilággal már előző nap helyreállították. Azóta további repülőgépek és hajók érkeztek Tongához, és főleg ivóvizet szállítottak. Eddig 60 ezer liter ivóvizet tudtak szétosztani a lakosok között.

A hajók közlekedését akadályozza az óceán felszínén lebegő vulkáni hamu, mert kárt tehet bennük - olvasható a kormány közleményében. Noha újabb kitörés nem történt a Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkánból, szakértők szerint az még hetekig aktív maradhat, és újabb hamutömeget lövellhet ki. A halálos áldozatok száma továbbra is három: két tongai és egy brit állampolgár.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.