2p

Az orosz fűtőanyag áprilisban is emelkedő magyar tarifája immár 16 százalékkal haladta meg az irányadó, februári, akkor épp csökkenő tőzsdei szintet. Mindebből az következik, hogy tőzsdei áron adják Magyarországnak a gázt az oroszok.

A KSH adatait alapul véve áprilsiban nagyjából 934 eurót fizethetett Magyarország az oroszoknak ezer köbméterenként a gázért. A felár miatt, az irányadó tőzsdei mozgást figyelembe véve a tarifa már 16 százalékkal haladta meg a kiindulópontnak tekintett tőzsdei árat, ami annyit tesz:

havi szinten százmilliárdokba kerülhet a kormánynak a fent említett látszat fenntartása - írja a Népszava.

Valójában drága a rezsicsökkentés? Fotó: Pixabay
Valójában drága a rezsicsökkentés? Fotó: Pixabay

A lap korábbi számításai alapján úgy tűnik, hogy az oroszok nagyjából két hónappal eltolva igazodnak a holland Ttf gáztőzsde áraihoz. Ezek szerint ha késleltetve is, de végül minden egyes fillért bevasalnak az oroszok a kormányon.

Ha a képlet helyes, akkor a becslések szerint májusban 60 százalékkal drágulhatott az orosz gáz, ugyanis február végén ennyivel ugrott meg a tőzsdei ár az ukrajnai háború kitörése miatt. Bár azóta ez a tarifa már kisebb, még mindig jóval magasabb, mint a kiindulóponton volt, júniusban ráadásul ismét 14 százalékkal nőttek az árak.

A lap szerint az állami MVM áprilisban köbméterenként 300 forintott bukott a gázáron, így ha a számítások helyesek, a kormánynak több százmilliárd forinttal kellett ezt kiegészítenie, hogy ki lehessen fizetni az orosz gáz árát.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!