<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az orosz fűtőanyag áprilisban is emelkedő magyar tarifája immár 16 százalékkal haladta meg az irányadó, februári, akkor épp csökkenő tőzsdei szintet. Mindebből az következik, hogy tőzsdei áron adják Magyarországnak a gázt az oroszok.

A KSH adatait alapul véve áprilsiban nagyjából 934 eurót fizethetett Magyarország az oroszoknak ezer köbméterenként a gázért. A felár miatt, az irányadó tőzsdei mozgást figyelembe véve a tarifa már 16 százalékkal haladta meg a kiindulópontnak tekintett tőzsdei árat, ami annyit tesz:

havi szinten százmilliárdokba kerülhet a kormánynak a fent említett látszat fenntartása - írja a Népszava.

Valójában drága a rezsicsökkentés? Fotó: PixabayValójában drága a rezsicsökkentés? Fotó: Pixabay

A lap korábbi számításai alapján úgy tűnik, hogy az oroszok nagyjából két hónappal eltolva igazodnak a holland Ttf gáztőzsde áraihoz. Ezek szerint ha késleltetve is, de végül minden egyes fillért bevasalnak az oroszok a kormányon.

Ha a képlet helyes, akkor a becslések szerint májusban 60 százalékkal drágulhatott az orosz gáz, ugyanis február végén ennyivel ugrott meg a tőzsdei ár az ukrajnai háború kitörése miatt. Bár azóta ez a tarifa már kisebb, még mindig jóval magasabb, mint a kiindulóponton volt, júniusban ráadásul ismét 14 százalékkal nőttek az árak.

A lap szerint az állami MVM áprilisban köbméterenként 300 forintott bukott a gázáron, így ha a számítások helyesek, a kormánynak több százmilliárd forinttal kellett ezt kiegészítenie, hogy ki lehessen fizetni az orosz gáz árát.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.