2p

Negyedével kisebb mennyiségért fizettek másfélszer annyit a németek Oroszországnak.

Márciusban több mint negyedével csökkent Németország energiahordozó-importja Oroszországból, de másfélszer annyit fizetett érte, mint egy évvel korábban - derül ki a német szövetségi statisztikai hivatal csütörtökön publikált jelentéséből.

Márciusban Németország oroszországi olaj- és gázimportjának az értéke az előző évhez képest 56,5 százalékkal 2,4 milliárd euróra nőtt, holott az importált olaj- és gázmennyiség 27,8 százalékkal csökkent.

Az ukrajnai háború és az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt az idén márciusban visszaesett Németország oroszországi exportja. A Destatis jelentése szerint Oroszországba 1,0 milliárd euró értékben exportáltak árukat, 58,7 százalékkal kevesebbet, mint 2021 márciusában. Februárban az Oroszországba irányuló kivitel még 16,7 százalékkal meghaladta az előző évit.

Márciusában viszont már nagymértékű visszaesés volt tapasztalható a gépek exportjában, amely 73,6 százalékkal 165,8 millió euróra csökkent éves bázison, valamint a vegyi termékek exportjában, amely 40,9 százalékkal 158,7 millió euróra esett vissza.

Az import az exporttal ellentétesen alakult. A magasabb nyersanyagárak miatt az Orosz Föderációból Németországba irányuló behozatal az idén márciusban 77,7 százalékkal 4,4 milliárd euróra nőtt 2021 márciusához képest.

Az energiahordozók mellett fontos importcikk Németország számára az orosz fémáru. Az orosz fémtermékek importértéke 117,3 százalékkal ment fel az egy évvel korábbihoz képest, 800 millió euróra, miközben az importált mennyiség 19,2 százalékkal csökkent.

Az Oroszországgal folytatott áruforgalomban Németországnak 3,4 milliárd eurós importtöbblete alakult ki márciusban a februári 1,4 milliárd eurós importtöbblet után.

(MTI)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!