2p

A Oszkó Péter szerint a jegybank a gyengülő forinton tud a legkönnyebben pénzt keresni.

Folyamatos jövedelemcsökkenés, nadrágszíjhúzás, romló életszínvonal mellett fog zajlani a lakosság nagy részének az élete valószínűleg nemcsak idén hanem még jövőre is – idézi a 24.hu Oszkó Péter, volt pénzügyminisztert, aki az ATV Egyenes beszéd című műsorában a jelenlegi gazdasági helyzetről. 

Aggasztó a reálbéradat

Az OECD adatai alapján az első negyedévre kimutatott 15,6 százalékos reálbércsökkenésről megállapította, hogy a 3 százalék körüli világátlagtól nagyon messze van. Ugyan nem meglepő az év eleji, 25 százalékos inflációs környezetben, ugyanakkor csak nagyon komoly fogyasztáscsökkentéssel egyensúlyozható ki ekkora jövedelemcsökkenés a lakosság nagyobb része számára.

Hiszen Magyarországon nincs olyan középosztály, amelyik úgy élte eddig az életét, hogy a havi jövedelme egy részét félre tudta tenni, inkább az a jellemző, hogy a családok a havi jövedelmüket felélik és egyik hónapról a másikra élnek – magyarázta, miért sokkoló az adat.

Elég rossz helyzetben van a gazdaság Oszkó Péter szerint.
Elég rossz helyzetben van a gazdaság Oszkó Péter szerint.

Oszkó szerint a költségvetés valóban kivérzett állapotban van, ahol kétszámjegyű az adósságra fizetendő kamat, a költségvetésnek annyiba kerül csak ennek a finanszírozása, hogy nem marad másra pénz, ez a kamatszint gyakorlatilag kiüríti a költségvetést, ezer milliárdos pluszterheket jelent, önmagában az adósságfinanszírozás. A 2024-es költségvetéssel összefüggésben beszélt a jegybank idén várható 2000 milliárd forint vesztesége is. Arra a kérdésre, hogy 2024-ben miből lesz erre pénz, Oszkó közölte: úgy érti a kormány szándékát, hogy el akarja húzni a veszteségrendezést és reménykedik abban, hogy a jegybank majd visszatermeli ezt a veszteséget.  A jegybank a gyengülő forinton tud a legkönnyebben pénzt keresni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!