TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Új cikkel jelentkezett a milliárdos, melyben megoldást kínál a migrációs hullám kezelésére, és a széteső EU bajaira.

Hosszú cikket közölt a hvg.hu-n Soros György. A milliárdos a szövegben - az elmúlt években már sokadjára - arról lamentál, hogyan lehetne megmenteni az Európai Uniót. Három fő problémát azonosít: a menekültválságot, a gazdasági fejlődést akadályozó megszorításokat és a dezintegrációt, melynek első példája a Brexit.

Soros az unió utóbbi tíz évének rövid áttekintésével gyorsan össze is fonja a három problémahalmazt. Mint írja, minden mai EU-bajok egyik gyökere a 2008-as gazdasági világválság, melyet az államszövetség megszorításokkal próbált kezelni, mely elvezetett az euroválsághoz, ami az eurózónát hitelezőkre és adósokra osztotta fel. Ezzel az EU élből sokak ellenségévé vált, mely érzésre azonnal rárepültek a populista politikusok. Ez a gyakorlat kapcsolt aztán új fokozatra, amikor az amúgy is bizalmatlan alaphangulatra 2015 nyarán a kontinensre is megérkezett a menekültválság.

Ezt "gátlástalan vezetők még azokban az országokban is ki tudták használni, ahová szinte egyáltalán nem érkeztek menekültek. Magyarországon Orbán Viktor arra alapozta a kampányát, hogy engem vádolt hamisan azzal, hogy muszlim menekültekkel akarom elárasztani Európát és benne Magyarországot", írja Soros, majd a magyar kormány mostani, "kereszténydemokrata" fordulatáról tesz izgalmas megállapítást:

"Orbán ma a saját, keresztény Európa-víziójának védelmezőjeként lép fel. Ez a jövőkép szemben áll az EU alapelveivel. Az a célja, hogy átvegye az Európai Parlament legnagyobb frakcióját adó kereszténydemokraták vezetését."

A folytatásban aztán arról ír, hogy az USA csak tetézte az unió problémáit, a 2015-ös iráni atomalku egyoldalú felrúgásával Donald Trump gyakorlatilag tönkretette az atlanti szövetséget.

"Ma már nemcsak retorikai fordulat, hogy Európa léte forog kockán. Ez a valóság."

- állapítja meg Soros, majd a kormány róla is szóló választási kampányának homlokegyenest ellentmondva azt írja, ő mindig azon az állásponton volt, hogy a menekültek befogadásának önkéntes alapon kellene történnie, így a dublini szabályozást sürgősen felül kell vizsgálni, vagy akár meg is szüntetni. Szerinte ez a felelős az EU déli államaira nehezedő igazságtalan terhekért és az ebből következő "katasztrofális" politikai következményekért.

Aztán következnek a javaslatai az EU problémáinak megoldására:
  • Az EU-nak meg kell védenie külső határait, de nyitva kell állnia a legális bevándorlás előtt. Ezzel szemben a belső határokat nem szabad lezárni. 
  • Helyes, hogy Európa helyben akar segíteni Afrikán: így az érintett országokban javulhat az oktatás és a munkaerőpiac, így kevesebben akarnának elvándorolni, ez pedig lehetővé tenné a rendezett bevándorlás megszervezését. Így a migráció a bevándorlók és a fogadó országok részéről is önkéntes lehet.
  • Ahhoz, hogy egy afrikai Marshall-terv sikeres legyen, legalább 30 milliárd euróra lenne szükség évente.

Ez rengeteg pénz, és ahhoz, hogy előteremtsék, Soros szerint az EU-nak hitelt kellene felvennie.
"Olyan új pénzügyi eljárást szorgalmazok, amellyel az EU anélkül veheti igénybe a pénzpiac segítségét, hogy közvetlen kötelezettséget vállalna akár uniós, akár tagállami szinten. A módszer hasonló az amerikai önkormányzati kötvények működéséhez, illetve a járványok elleni védekezésekhez rendezett sprint-gyűjtésekhez."

Az unió dezintegrációjáról szólva Soros arról ír, támogatja a Best for Britain kezdeményezést, melynek már sikerült is elérnie egy parlamenti határozatot, amelyben benne van a lehetőség, hogy Nagy-Britannia az unió tagja marad.

Végül Soros az EU szerkezetének átszabásáról fejti ki a nézeteit, mely - az afrikai országok helyben való megsegítéséhez hasonlóan - gyakorlatilag egy-az-egyben megegyezik Orbán Viktor álláspontjával.

"A jelenlegi keretekben az eurózóna képezi a belső magot, míg a többi tagállam másodrendű. A ki nem mondott elv az, hogy a tagállamok különböző sebességgel ugyan, de ugyanoda tartanak. Figyelmen kívül hagyjuk, hogy számos EU-ország konkrétan nem akar szorosabb szövetséget.

Ezt a célt el kell engedni. A többsebességes Európa helyett többsávos Európát építeni, amelyben a tagállamoknak több választási lehetőségük van. Ma a kooperáció nem népszerű, de ez megváltozhat, ha az emberek azt látják, hogy megéri."Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.