2018. május 29. 14:28
mfor.hu

Új cikkel jelentkezett a milliárdos, melyben megoldást kínál a migrációs hullám kezelésére, és a széteső EU bajaira.

Hosszú cikket közölt a hvg.hu-n Soros György. A milliárdos a szövegben - az elmúlt években már sokadjára - arról lamentál, hogyan lehetne megmenteni az Európai Uniót. Három fő problémát azonosít: a menekültválságot, a gazdasági fejlődést akadályozó megszorításokat és a dezintegrációt, melynek első példája a Brexit.

Soros az unió utóbbi tíz évének rövid áttekintésével gyorsan össze is fonja a három problémahalmazt. Mint írja, minden mai EU-bajok egyik gyökere a 2008-as gazdasági világválság, melyet az államszövetség megszorításokkal próbált kezelni, mely elvezetett az euroválsághoz, ami az eurózónát hitelezőkre és adósokra osztotta fel. Ezzel az EU élből sokak ellenségévé vált, mely érzésre azonnal rárepültek a populista politikusok. Ez a gyakorlat kapcsolt aztán új fokozatra, amikor az amúgy is bizalmatlan alaphangulatra 2015 nyarán a kontinensre is megérkezett a menekültválság.

Ezt "gátlástalan vezetők még azokban az országokban is ki tudták használni, ahová szinte egyáltalán nem érkeztek menekültek. Magyarországon Orbán Viktor arra alapozta a kampányát, hogy engem vádolt hamisan azzal, hogy muszlim menekültekkel akarom elárasztani Európát és benne Magyarországot", írja Soros, majd a magyar kormány mostani, "kereszténydemokrata" fordulatáról tesz izgalmas megállapítást:

"Orbán ma a saját, keresztény Európa-víziójának védelmezőjeként lép fel. Ez a jövőkép szemben áll az EU alapelveivel. Az a célja, hogy átvegye az Európai Parlament legnagyobb frakcióját adó kereszténydemokraták vezetését."

A folytatásban aztán arról ír, hogy az USA csak tetézte az unió problémáit, a 2015-ös iráni atomalku egyoldalú felrúgásával Donald Trump gyakorlatilag tönkretette az atlanti szövetséget.

"Ma már nemcsak retorikai fordulat, hogy Európa léte forog kockán. Ez a valóság."

- állapítja meg Soros, majd a kormány róla is szóló választási kampányának homlokegyenest ellentmondva azt írja, ő mindig azon az állásponton volt, hogy a menekültek befogadásának önkéntes alapon kellene történnie, így a dublini szabályozást sürgősen felül kell vizsgálni, vagy akár meg is szüntetni. Szerinte ez a felelős az EU déli államaira nehezedő igazságtalan terhekért és az ebből következő "katasztrofális" politikai következményekért.

Aztán következnek a javaslatai az EU problémáinak megoldására:
  • Az EU-nak meg kell védenie külső határait, de nyitva kell állnia a legális bevándorlás előtt. Ezzel szemben a belső határokat nem szabad lezárni. 
  • Helyes, hogy Európa helyben akar segíteni Afrikán: így az érintett országokban javulhat az oktatás és a munkaerőpiac, így kevesebben akarnának elvándorolni, ez pedig lehetővé tenné a rendezett bevándorlás megszervezését. Így a migráció a bevándorlók és a fogadó országok részéről is önkéntes lehet.
  • Ahhoz, hogy egy afrikai Marshall-terv sikeres legyen, legalább 30 milliárd euróra lenne szükség évente.

Ez rengeteg pénz, és ahhoz, hogy előteremtsék, Soros szerint az EU-nak hitelt kellene felvennie.
"Olyan új pénzügyi eljárást szorgalmazok, amellyel az EU anélkül veheti igénybe a pénzpiac segítségét, hogy közvetlen kötelezettséget vállalna akár uniós, akár tagállami szinten. A módszer hasonló az amerikai önkormányzati kötvények működéséhez, illetve a járványok elleni védekezésekhez rendezett sprint-gyűjtésekhez."

Az unió dezintegrációjáról szólva Soros arról ír, támogatja a Best for Britain kezdeményezést, melynek már sikerült is elérnie egy parlamenti határozatot, amelyben benne van a lehetőség, hogy Nagy-Britannia az unió tagja marad.

Végül Soros az EU szerkezetének átszabásáról fejti ki a nézeteit, mely - az afrikai országok helyben való megsegítéséhez hasonlóan - gyakorlatilag egy-az-egyben megegyezik Orbán Viktor álláspontjával.

"A jelenlegi keretekben az eurózóna képezi a belső magot, míg a többi tagállam másodrendű. A ki nem mondott elv az, hogy a tagállamok különböző sebességgel ugyan, de ugyanoda tartanak. Figyelmen kívül hagyjuk, hogy számos EU-ország konkrétan nem akar szorosabb szövetséget.

Ezt a célt el kell engedni. A többsebességes Európa helyett többsávos Európát építeni, amelyben a tagállamoknak több választási lehetőségük van. Ma a kooperáció nem népszerű, de ez megváltozhat, ha az emberek azt látják, hogy megéri."Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.