4p

A Tungsram ugyan becsődölt, de legértékesebb újpesti ingatlanai most a Hernádi-Garancsi duó alapítványában kezdhetnek új életet.

Sokkal nagyobb vagyon felett diszponálhat Hernádi Zsolt Mol-vezér és Garancsi István feketeöves NER-vállalkozó közösen gründolt Continuum Vagyonkezelő Alapítványa, mint amekkoráról eddig olvasni lehetett. Nyilvános adatbázisok szerint ugyanis az alapítvány egy egészen hosszú céglánc végén is felbukkan, mint tulajdonos, így pedig összességében Tungsram-ingatlanok is az alapítvány birtokába kerülhettek.

Azt lapunk írta meg, hogy a Hernádi Zsolt Mol-vezér tulajdonában lévő 4Z Investments Zrt.-nek január 16-tól a Continuum Vagyonkezelő Alapítvány lett a tulajdonosa. Innen pedig beindul a lánc: a 4Z az egyik résztulajdonosa a Solva Alpha Kft.-nek, a Solva a résztulajdonosa a 2A Ingatlan Befektetési Kft.-nek, amely pedig a Tungsram Real Estate Kft. tulajdonosának mondhatja magát.

Utóbbi két cégről már bőven cikkezett a sajtó. Több százmillió forint adósságot fizettek ki, hogy eladhatóvá váljon két budapesti Tungsram-ingatlan – írta az Átlátszó tavaly februárban. Röviden úgy lehet összefoglalni, hogy a Tungsram cégcsoport egyik leányvállalata, az ingatlanokat kezelő Tungsram Ingatlan Kft. 2019-ben mintegy 12,4 milliárd forintnyi ingatlanvagyont átadott a Tungsram Operations Kft.-nek. Ezután 2020-ban a Tungsram Ingatlan Kft. létrehozta a Tungsram Real Estate Kft.-t. A beszámolója alapján kilenc ingatlant apportáltak piaci értéken.

Alapítványi árnyék. Fotó: MTI
Alapítványi árnyék. Fotó: MTI

A frissen alapított cég ingatlanvagyona akkori értéken 1,758 milliárd forint volt. A földhivatali tulajdonlapok szerint az ingatlanok közül az Üdülő sori és a Fóti út 141. szám alatti az alapítással egyidőben került a Tungsram Real Estate Kft.-hez 2020 márciusában, a váci pedig júniusban. De utóbbi nem sokáig maradt: alig egy hónappal később már el is adták a 2A Ingatlan Befektetési Kft.-nek. A 75 ezer négyméteres belterületi váci ingatlant meglehetősen olcsón passzolták el: a 2021-es beszámoló szerint 307 millióért. Vagyis 4 ezer forint/négyzetméteres áron adtak túl az ingatlanon, amit már a vevő, a 2A Ingatlan Befektetési Kft. árult - írta az Átlásztó.

Most annyi látszik, hogy a 2A Ingatlan Kft. több volt Tungsram-ingatlant is árul, míg Tungsram Real Estate Kft.-nek három telephelye is van Újpesten. Ezek a Tungsram-ingatlanok Újpest legértékesebb telkei közé tartoznak, ahova akár lakóparkokat is lehet építeni. A cég fióktelepei pedig Győrben és Vácon találhatók, szintén egykori Tungsram bázisokon. A végső tulajdonosi bekötés pedig január 16-tól már a Continuum Vagyonkezelő Alapítvány.

Az alapítvány kuratóriumának Hernádi Zsolt mellett Garancsi István és Bacsa György a tagja. Ezzel Hernádi Zsoltnak szinte már a teljes cégbirodalma bekerült az alapítványba. Lapunk írta meg, hogy nyilvános adatbázisok szerint a Gete Völgye Zrt.-nek és a VÁLL-EGON Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft.-nek már nem a Mol-vezér a tulajdonosa, hanem a Continuum, amelybe már legalább 4 milliárd forint értégben Mol-részvények is landoltak. A 4Z-én keresztül az SI 13 Aero Zrt. is az alapítványi láncolat része lett: ez a Hernádi-cég arról híres, hogy előbb Szalay-Bobrovniczky Kristóft honvédelmi minisztertől megvett egy csehországi repülőgépgyártó céget, majd azt később továbbadta az államnak.

Maga a Tungsram 2022 novemberében csődölt be. Pályázaton árverezik a gyártósorait, amelyek elavultak és részben működésképtelenek. A felszámolási eljárás hivatalos kezdete 2023 január 23., attól a naptól kezdve a munkáltatói jogokat a felszámolóbiztos, Szabó Zsolt gyakorolja. A csődben döntő szerepe volt az Orbán-kormánynak, ugyanis az állami tulajdonú Eximbank, mint legnagyobb hitelező, nem fogadta el az adósságrendezési ajánlatot.

Mostanában nagy divat a vagyonkezelő alapítvány. Lapunk intenzíven követi a vagyonkezelő alapítványokat, megírtuk például, hogy alapítványi kézben vannak Borkai Zsolt jachtos ügyvédjének kaszinói, a dohánypiac, de Csányi Sándor alapítványos intézkedéseiről is beszámoltunk. Azért egyre népszerűbb a NER-ben a vagyonkezelő alapítvány, mert úgy képes egyben tartani a vagyont, hogy a családtagok vagyoni érdekeltsége és befolyása megmarad. A kormány szerint a vagyonkezelő alapítványokat nem az adóelkerülés miatt szerették meg a NER vállalkozói. Az adószakértők szerint viszont a magánalapítványokhoz számos adózási előny kapcsolódik, amelyek miatt megérheti a hosszú távú vagyontervezés ezen formáit választani. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!