4p

Talán a legnagyobb budapesti ingatlanfejlesztés is a leggazdagabb magyarok alapítványozási versenyének lett a része. A kormány szerint nem adóelkerülés áll a háttérben.

Szinte versenyt futnak egymással a leggazdagabb magyarok, hogy ki tud minél rövidebb idő alatt minél nagyobb vagyont elhelyezni egy vagyonkezelő alapítványban. Esélyes a végső győzelemre is, de a dobogón biztosan ott lehet majd Hernádi Zsolt Mol-vezér és Garancsi István feketeöves NER-vállalkozó közösen gründolt Continuum Vagyonkezelő Alapítványa. Január 16-a óta ugyanis a Continuum az egyik legnagyobb végső tulajdonosa a Kopaszi Gát Zrt.-nek is.

Lapunk is beszámolt arról, hogy a Kopaszi-gátnál több ezer lakás épült az elmúlt 4-5 évben és további 3-5 ezer kerül a piacra a következő 2-3 évben. Ez talán a legnagyobb budapesti ingatlanfejlesztés, ahol a Mol is tornyot épített. Arról pedig a Telex számolt be legutóbb, hogy a BudaParton épülő irodaházak megrendelője a Kopaszi Gát Zrt., az ingatlanfejlesztő (tehát az építkezés fővállalkozója) a Property Market Kft., utóbbi a Market-csoport részeként Garancsi István és Scheer Sándor tulajdonában van. A Kopaszi Gát Zrt.-nek négy tulajdonosa van, ezek:

  • 4Z Investments Zrt. (tulajdonos: Hernádi Zsolt);
  • Sinus Investment Zrt. (tulajdonos: Garancsi István);
  • Market Asset Management Zrt. (a Market-csoport része); és a
  • Dam Invest Kft., amely a Főnix Vagyonkezelő tulajdona

Nos, most az történt, hogy a 4Z Investments Zrt.-nek és a Sinus Investment Zrt.-nek a Continuum Vagyonkezelő Alapítvány lett a közös tulajdonosa január 16-tól. 

A Kopaszi-gát a Mol épülő székházából fotózva 2021. augusztus 3-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
A Kopaszi-gát a Mol épülő székházából fotózva 2021. augusztus 3-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az alapítvány kuratóriumának Hernádi Zsolt mellett Garancsi István és Bacsa György a tagja. Legutóbbi beszámolója szerint a Sinus volt a nagyobb: a saját tőkéje 10,1 milliárd forint volt, míg a 4Z csak 2,2 milliárd forint saját tőkét birtokolt 2022-ben. Míg maga a Kopaszi Gát Zrt. 26,8 milliárd forint saját tőkét tudott felmutatni a legutóbbi beszámolójában.

Újbuda népszerű szabadtéri pihenő- és szabadidőközpontjával, a Kopaszi-gáttal szemben, a Lágymányosi-öböl túloldalán épülő új városnegyedben kínálunk modern életteret és különlegesen inspiráló környezetet

szól a beruházás leírása.

A Telex cikke szerint pedig a MÁV-csoport, az Állami Számvevőszék, a Nemzeti Választási Iroda és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is a BudaParton bérelhet majd irodát. Az, hogy az állami cégek és szervek előre bejelentkeztek az irodákra, hatalmas segítség a Kopaszi Gát Zrt.-nek, hiszen így úgy építkezhetnek, hogy biztosan tudják: lesz bérlő az irodaházaikban.

Ezzel Hernádi Zsoltnak szinte már a teljes cégbirodalma bekerült az alapítványba. Lapunk írta meg, hogy nyilvános adatbázisok szerint a Gete Völgye Zrt.-nek és a VÁLL-EGON Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft.-nek már nem a Mol-vezér a tulajdonosa, hanem a Continuum, amelybe már legalább 4 milliárd forint értégben Mol-részvények is landoltak. A 4Z-én keresztül az SI 13 Aero Zrt. is az alapítványi láncolat része lett: ez a Hernádi-cég arról híres, hogy előbb Szalay-Bobrovniczky Kristóft honvédelmi minisztertől megvett egy csehországi repülőgépgyártó céget, majd azt később továbbadta az államnak.

A kormány szerint semmi különös nincs abban, hogy a leggazdagabb magyarok közül mostanában feltűen sokan döntenek úgy, hogy a céges érdekeltségeik végső tulajdonosának egy vagyonkezelő alapítványt tesznek meg. Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi Kormányinfón például azt találta mondani, hogy azért teremtettek ilyen lehetőséget, mert jó, ha ezek a vagyonok Magyarországon maradnak és nem mennek külföldre. Ellenben szerinte a vagyonkezelő alapítványokat nem az adóelkerülés miatt szerették meg a NER vállalkozói. Az adószakértők szerint viszont a magánalapítványokhoz számos adózási előny kapcsolódik, amelyek miatt megérheti a hosszú távú vagyontervezés ezen formáit választani. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!