3p

Csaknem félmilliárd forint közpénz ütötte a markát az immár Mészáros Lőrinc holdudvarához tartozó Valton-Sec Zrt.-nek. Az őrző-védő gigavállalkozás az állami Városliget Zrt.-től nyerte el a megbízást.

Az idei év második negyedévében 451 millió 156 ezer forintot kapott a Városliget őrzéséért a Valton-Sec Zrt., ez a kedden megjelent uniós közbeszerzési értesítőből derül ki. Mint a hirdetmény írja, a kifizetés a Városligetben és egyben a Liget Budapest projekthez kapcsolódó terület- és objektumőrzési, valamint személy- és vagyonvédelmi feladatok ellátására kötött nettó 2,6 milliárd forintos keretmegállapodás terhére történt.

Az elvégzett feladatokat így részletezi a hirdetmény:

  • 0-24 órás időtartamú őrzés-védelmi feladatok ellátása, valamint recepciós és látogatóirányítási szolgáltatás;
  • az építkezési, kertépítési és kertészeti tevékenységek, építési anyagok ki- és beszállítása zavartalanságának, valamint az építő személyzet szabad mozgásának biztosítása;
  • a városligeti közvagyon védelme;
  • kamerarendszer működtetése;
  • rendezvény esetén a lezárt területekre történő beléptetés biztosítása, a beléptetőkapuk fizikai működtetése, a rendezvénybiztosítási feladatok ellátása;
  • rendkívüli események esetén a jogszerű és szükséges rendkívüli beavatkozás;
  • központi biztonsági diszpécser szolgálat irányítása.

A most elvégzett munkák azonban nem tartalmazzák a Városliget Zrt. leányvállalatai számára, például a Magyar Zene Háza Közhasznú Nonprofit Kft. révén közbeszerzésre kiírt, és ugyancsak a Valton-Sec által elnyert 74 millió forintos feladatokat. A Liget Budapest projekttel kapcsolatos furcsaságokról lapunk májusban számolt be.

A Valton-Sec egyik tulajdonosa a NER egyik osztalékkirálynőjeként ismert Sarka Kata férje, Bessenyei István. Ő a részvények 11 százalékát birtokolja. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a másik, többségi tulajdonos ez év február 1-jéig a Rogán Antalhoz közelállónak nevezett Varga Lajos volt, aki egy Mészáros Lőrinchez kötődő magántőkealap zrt.-jének adta el Valton-Secben birtokolt részvényeit. Furcsaság, hogy Varga az 5,5 milliárd forintra taksált pakettért cserébe a magántőkealap által alapított zrt.-ben egy darab törzsrészvényt, illetve egy darab osztalékelsőbbséget biztosító részvényt kapott, utóbbiért mindössze két évig 1-1 milliárd forint osztalékra jogosult.

Varga Lajos a most bekaszált csaknem félmilliárdból már nem részesül. Fotó: MTI / Komka Péter
Varga Lajos a most bekaszált csaknem félmilliárdból már nem részesül. Fotó: MTI / Komka Péter

Lapunk májusban mutatta be, hogy a korábbi évekkel ellentétben a 2022-es évre megszavazott osztalékot az immár Mészáros Lőrinc cégbirodalmához került Valton-Sec már nem hozta nyilvánosságra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!