3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Szijjártó Péter Brüsszelből tartott sajtótájékoztatót, ahol kijelentette: Magyarország semmi szín alatt nem támogatja az orosz gáz ársapkájának bevezetését.

A mai napon ez Európai Bizottság ötpontos javaslatot tett le az asztalra, melyből négyet önkéntes alapon el tud fogadni Magyarország, hiszen némelyikét igy vagy úgy, de alkalmazzuk mi is, illetve a tagállomok is. Ezek a villamosenergia megtakarításra vonatkozó javaslatok - kezdte tájékoztatóját a külügyi és külgazdasági miniszter.

  • Idetartozik a nem földgázt használó villamosenergiát termelők bevételének korlátozása, ami voltaképpen a földgáz és az áram árának elválasztása, s ami részben megtörtént nálunk is
  • A fosszilis energiavállalatokra kivetett ún. szolidaritási hozzájárulás (ami nálunk az extraprofit kivetését jelenti)
  • A szolidaritási hozzájárulásnak Európában kell maradnia
  • Az energiapiacok likviditási helyzetének javítása.

Abszurd a felvetés Szijjártó Péter szerint. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Abszurd a felvetés Szijjártó Péter szerint. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Az ötödik javaslat azonban politikai vitát váltott ki, és pedig az a bizonyos ársapka, vagyis az Európai Unióba importált földgáz árának bekorlátozása.

"Magyarországon az energia biztosítása 40 százalékban a földgázhoz kapcsolódik, ezért számunkra kritikus fontosságú az európai földgáz piac működése. Épp ezért egy konkrét földgáz lelőhely kizárása az Európai Unióból, amely az orosz gáz európai piacról való kiszorítását jelenti, egyszerűen abszurd" - jelentette ki Szijjártó.

"Hiszen minél kisebb valamiből a kínálat, annál magasabb lesz az ára. Az ülésen pedig el is ismerték, hogy ez valójában politikai, s nem gazdasági intézkedés, de ettől nem várható a földgáz árának csökkenése" - tette hozzá.

A Gazprom kijelentette, hogy ha ársapka lesz az orosz gázon, akkor búcsút inthet Európa az Oroszországból érkező energiának.

"Ez egy ársapkának álcozott szankciós intézkedés, amit minőségi többséggel át lehet vinni, míg ha szankcióként hoznának be, ahhoz egyhangúság kellene. Ha ez bekövetkezik, akkor Magyarország gázellátását komoly kockázat éri. Tehát semmilyen módon nem támogatjuk az ötödik pontot" - hangsúlyozta a miniszter, aki arra is kitért, hogy az ülésen feltette a kérdést, amire választ vár:

Meddig akarja Brüsszel ezt a szankciós politikát folytatni, ami véleménye szerint teljesen ellentétes Európa érdekeivel.

"Nincs az a politikai ok, amiért feladnánk Magyarország gázellátásának biztonságát. Összesen kilenc olyan ország volt, aki vagy nem támogatta, vagy fenntartásai vannak az ársapka bevezetésével" - tette hozzá Szijjártó Péter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!