<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Szijjártó Péter Brüsszelből tartott sajtótájékoztatót, ahol kijelentette: Magyarország semmi szín alatt nem támogatja az orosz gáz ársapkájának bevezetését.

A mai napon ez Európai Bizottság ötpontos javaslatot tett le az asztalra, melyből négyet önkéntes alapon el tud fogadni Magyarország, hiszen némelyikét igy vagy úgy, de alkalmazzuk mi is, illetve a tagállomok is. Ezek a villamosenergia megtakarításra vonatkozó javaslatok - kezdte tájékoztatóját a külügyi és külgazdasági miniszter.

  • Idetartozik a nem földgázt használó villamosenergiát termelők bevételének korlátozása, ami voltaképpen a földgáz és az áram árának elválasztása, s ami részben megtörtént nálunk is
  • A fosszilis energiavállalatokra kivetett ún. szolidaritási hozzájárulás (ami nálunk az extraprofit kivetését jelenti)
  • A szolidaritási hozzájárulásnak Európában kell maradnia
  • Az energiapiacok likviditási helyzetének javítása.

Abszurd a felvetés Szijjártó Péter szerint. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Abszurd a felvetés Szijjártó Péter szerint. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Az ötödik javaslat azonban politikai vitát váltott ki, és pedig az a bizonyos ársapka, vagyis az Európai Unióba importált földgáz árának bekorlátozása.

"Magyarországon az energia biztosítása 40 százalékban a földgázhoz kapcsolódik, ezért számunkra kritikus fontosságú az európai földgáz piac működése. Épp ezért egy konkrét földgáz lelőhely kizárása az Európai Unióból, amely az orosz gáz európai piacról való kiszorítását jelenti, egyszerűen abszurd" - jelentette ki Szijjártó.

"Hiszen minél kisebb valamiből a kínálat, annál magasabb lesz az ára. Az ülésen pedig el is ismerték, hogy ez valójában politikai, s nem gazdasági intézkedés, de ettől nem várható a földgáz árának csökkenése" - tette hozzá.

A Gazprom kijelentette, hogy ha ársapka lesz az orosz gázon, akkor búcsút inthet Európa az Oroszországból érkező energiának.

"Ez egy ársapkának álcozott szankciós intézkedés, amit minőségi többséggel át lehet vinni, míg ha szankcióként hoznának be, ahhoz egyhangúság kellene. Ha ez bekövetkezik, akkor Magyarország gázellátását komoly kockázat éri. Tehát semmilyen módon nem támogatjuk az ötödik pontot" - hangsúlyozta a miniszter, aki arra is kitért, hogy az ülésen feltette a kérdést, amire választ vár:

Meddig akarja Brüsszel ezt a szankciós politikát folytatni, ami véleménye szerint teljesen ellentétes Európa érdekeivel.

"Nincs az a politikai ok, amiért feladnánk Magyarország gázellátásának biztonságát. Összesen kilenc olyan ország volt, aki vagy nem támogatta, vagy fenntartásai vannak az ársapka bevezetésével" - tette hozzá Szijjártó Péter.