4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közel milliárdos osztalékot fizettek ki legutóbb annak a gyárnak a tulajdonosai maguknak, amelyiket most megmenti az Orbán-kormány nagy Gyármentő Programja. Az egyik tulajdonos Szijjártó Péter utódja lett a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumában.

Az Orbán-kormány nagy Gyármentő Programjából nem csak a leggazdagabb magyarok gyárait mentik meg, hanem Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kuratóriumi utódjának gyárát is - derül ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium múlt szerdai oklevélátadó ünnepségén készült felvételből. Ekkor derült ki, hogy első körben 25 cég kapta meg a támogatási oklevelet, összesen 27,5 milliárd forint értékben az energiahatékonyságot növelő beruházásokhoz. Tehát átlagban közel egymilliárd forintot kaptak a nyertes cégek.

A nyertesek egyike pedig az apci központú CSABAcast Könnyűfémöntöde Kft., amelynek tulajdonos-ügyvezetője Hetzmann Béla. Az üzletembernek 16,2 százalékos részesedése van a stabilan nyereséges gyárban. Róla egyebek mellett azt kell tudni, hogy a győri Széchenyi István Egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriuma április 6-i ülésén egyhangúlag őt választotta meg új tagjának. A döntés azért vált szükségessé, mert Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter február 15-i hatállyal lemondott kuratóriumi tagságáról.

Szijjártó Péternek a többi miniszter és államtitkár társával együtt azért kellett lemondania az egyetemeket fenntartó vagyonkezelő alapítványok kuratóriumi tisztségéről, mert azt az Európai Bizottság összeférhetetlennek tartotta. Az alapítványnál a kuratóriumi tagok havi másfél millió forintos tiszteletdíjban részesültek. Hetzmann Béla nem csak a Csabacast egyik tulajdonosa, hanem egyúttal a többségében állami kézben lévő Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója is.

A CSABAcast Könnyűfémöntöde Kft. fő tevékenysége a nyomásos alumínium öntvények előállítása, felületkezelése, megmunkálása és szerelése. Vevőink elsősorban az európai, főleg német autógyárak, néhány autóipari rendszerbeszállító, de szállítunk alumínium alkatrészeket több, nem az autóiparban működő vállalkozásnak, amelyek közül a Bosch Csoport tagjaként működő Buderus GmbH-t és a Miele konszernt emelnénk ki

- szól a cég bemutatkozása.

Sok megmenteni való nincs a cégen, hiszen stabilan nyereséges: 2022-ben 17,7 milliárd forintos forgalom mellett egymilliárd forintos nyereséget könyvelhettek el. A májusi taggyűlésen pedig úgy döntöttek, hogy 950 millió forint osztalékot fizetnek ki a tulajdonosoknak. A korábbi években sem volt sok gondjuk: az árbevételük stabilan 10 milliárd forint felett alakult, a profit pedig 700 millió forint és 1,2 milliárd forint között mozgott.

Szijjártó Péter támogat. Fotó: MTI/Kovács Attila
Szijjártó Péter támogat. Fotó: MTI/Kovács Attila

A hivatalos magyarázat szerint a kormány azért indította el a Gyármentő Programot az ukrajnai háború kitörését követően, hogy a hazai vállalatok erősíteni tudják függetlenségüket a nemzetközi energiapiacok teljesen kiszámíthatatlan kilengéseitől, és így meg tudják őrizni a munkahelyeket, fenn tudják tartani a gazdasági teljesítményüket. A díjazott gyárak azonban vagy eleve nyereségesek, vagy Magyarország leggazdagabb embereinek tulajdonában vannak.

Lapunk írta meg, hogy például Mészáros Lőrinc cégbirodalma nem volt rest és két gyárával is pályázott az Orbán-kormány nagy Gyármentő Programjára. A kormányzat pedig úgy döntött, hogy közpénzből támogatja is a leggazdagabb magyar gyárait. Támogatást kapott a Jász-Plasztik Kft. is, amelynek többségi tulajdonosa Kasza Lajos, a Forbes gazdaglistáján a 13. helyen szerepelt 135,8 milliárd forint becsült vagyonnal. Szintén a Gyármentő Program nyertese a Béres Gyógyszergyár Zrt. Béres József és családjának vagyonát 44 milliárd forintra becsülték, ezzel a 41. leggazdagabb magyar. A sokszoros milliárdos Garancsi István Prebeton Zrt. nevű cége is örülhet a kormányzati segítségnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!