4p

Mészáros Lőrinc cégbirodalma nem volt rest és két gyárával is pályázott az Orbán-kormány nagy Gyármentő Programjára. A kormányzat pedig úgy döntött, hogy közpénzből támogatja a leggazdagabb magyar gyárainak energetikai beruházásait.

Mészáros Lőrincnek két gyárát is megmenti az Orbán-kormány a tavaly ősszel bejelentett Gyármentő Programmal - derül ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium múlt szerdai oklevélátadó ünnepségén készült felvételből. Első körben 25 cég kapta meg a támogatási oklevelet, összesen 27,5 milliárd forint értékben az energiahatékonyságot növelő beruházásokhoz. Tehát átlagban közel egymilliárd forintot kaptak a nyertes cégek. Lapunk írta meg, hogy ezek egyike pedig a Szolnok melletti Tiszapüspökiben működő Kall Ingredients Kft., amely a felcsúti sikerember gigantikus kukoricafeldolgozó gyára.

A nyertesek listáján azonban szerepel Mészáros Lőrincnek még egy gyára: a bólyi központú Hard-Concrete Betonelemgyártó Kft. A támogatási oklevelet a cég műszaki igazgatója vette át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől.

A HARD-CONCRETE Betonelemgyártó Kft. ipari, kereskedelmi, kommunális, vasútépítési, útépítési, hídépítési, mezőgazdasági és egyéb magas – és mélyépítési előregyártott vasbeton szerkezetek kivitelezésével foglalkozik. A szerkezetépítési munkáknál cégünk teljes körű szolgáltatást nyújt a gyártmánytervezéstől az elemek gyártásán és szállításán át a szerkezetek összeszereléséig

- szól a cég bemutatkozása.

A beszámolói alapján nem tűnik olyan gyárnak, amelyet közpénzből kellett volna megmenteni. Stabilan nyereséges társaságról van szó, az árbevétele pedig évről évre gyarapodik: 2020-ban például 3,1 milliárd forint forgalom 302 millió forint nyereséghez volt elég, 2022-ben pedig 5,2 milliárd forint bevételből 334 millió forint profit lett. A saját tőkéje pedig eleve 1,8 milliárd forint. A gyár a baranyai Bóly város legnagyobb adózója, a termelési tevékenységet pedig 7 ezer négyzetméter területű üzemben végzik.

Mészáros Lőrinc boldog. Fotó: MTI, Bodnár Boglárka
Mészáros Lőrinc boldog. Fotó: MTI, Bodnár Boglárka

A Hard-Concrete Mészáros Lőrinc egyik legnagyobb építőipari gigászának, a ZÁÉV Zrt.-nek a leánycége. A ZÁÉV végképp nem szorult rá, hogy közpénzből támogassák (eleve állami megrendeléseket során dolgozik): tavaly 79 milliárd forintos árbevételéből 10,4 milliárdos tiszta profitot tudott csinálni, melyet 37 millió forint híján osztalékként kifizetett a tulajdonosnak, a Talentis Group Zrt. birtokában lévő Pannon Speed Pro Zrt.-nek. A Talentis pedig a felcsúti sikeremberhez tartozik.

Mészáros Lőrincnek tehát két gyárát is megmentette az Orbán-kormány nagy Gyármentő Programja, de nem ő az egyetlen milliárdos, aki örülhet. Például támogatást kapott a Jász-Plasztik Kft. is, amelynek többségi tulajdonosa Kasza Lajos, a Forbes gazdaglistáján a 13. helyen szerepelt 135,8 milliárd forint becsült vagyonnal. Szintén a Gyármentő Program nyertese a Béres Gyógyszergyár Zrt. Béres József és családjának vagyonát 44 milliárd forintra becsülték, ezzel a 41. leggazdagabb magyar. A sokszoros milliárdos Garancsi István Prebeton Zrt. nevű cége is örülhet a kormányzati segítségnek.

A hivatalos magyarázat szerint a kormány azért indította el a Gyármentő Programot az ukrajnai háború kitörését követően, hogy a hazai vállalatok erősíteni tudják függetlenségüket a nemzetközi energiapiacok teljesen kiszámíthatatlan kilengéseitől, és így meg tudják őrizni a munkahelyeket, fenn tudják tartani a gazdasági teljesítményüket. A díjazott gyárak azonban vagy eleve nyereségesek, vagy Magyarország leggazdagabb embereinek tulajdonában vannak.

A pénzosztás hasonlóságokat mutat a korábbi Kisfaludy-pályázatokhoz, amikor a koronavírus-járvány miatt a leggazdagabb magyarok szállodáit mentették meg: Mészáros Lőrinc hoteleit így szintén közpénzből tatarozhatták ki.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!