4p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Összefoglalónk az orosz-ukrán háború 434. napjának főbb történéseiről.

 • Az orosz elnöki hivatal szerdán közölte: Ukrajna a múlt éjjel dróntámadást kísérelt meg a Kreml ellen, hogy meggyilkolják Vlagyimir Putyin orosz elnököt, de a két drónt az orosz védelem semlegesítette. A Kreml kitervelt terrortámadásnak és Oroszország elnökének meggyilkolására tett kísérletnek nevezte a történteket.

 • Ukrajnának nincs információja a Kreml elleni állítólagos éjszakai támadásokról - jelentette ki Szerhij Nyikiforov, az ukrán elnök sajtótitkára az Ukrainszka Pravda hírportálnak nyilatkozva. "Nincs információnk a Kreml elleni állítólagos éjszakai támadásokról, de ahogy Volodimir Zelenszkij elnök többször is kijelentette, Ukrajna minden rendelkezésre álló erőt és eszközt saját területeinek felszabadítására irányít, nem pedig mások megtámadására" - szögezte le a sajtótitkár. Szavai szerint különösen meglepő a terrorista Oroszország részéről a terrortámadás megfogalmazás - közölte az MTI.
   
 • Ahogy arra Káncz Csaba külpolitikai szakértőnk rámutatott, közeleg a május 9-i Győzelem Napja, miközben az oroszok utoljára tavaly nyár elején győztek, élesek a viták a politikai és a katonai vezetésben, ráadásul a felvonuláson egyetlen külföldi elnök venne részt. Tehát úgy kellett ez a támadás Putyinnak, mint egy falat kenyér.

 • Az Európai Bizottság ma elfogadta az uniós lőszergyártás támogatását célzó jogszabálytervezetet (ASAP), amelynek célja, hogy sürgősen lehessen lőszert és rakétákat szállítani Ukrajnának, a tagállamok pedig feltölthessék raktárkészleteiket. Brüsszel erre 500 millió eurót csoportosítana át más uniós forrásokból. Részletek laptársunk oldalán, itt >>>
   
 • Az orosz erők csapást mértek szerdán a dél-ukrajnai Herszon város egyetlen működő hipermarketjére, a támadás következtében három ember meghalt, öten sérüléseket szenvedtek. A támadás helyi idő szerint délelőtt 11 óra körül történt. Az áldozatok között a létesítmény dolgozói és vásárlók egyaránt vannak.
   
 • Orosz csapás érte a herszoni pályaudvart is, ahol egy ember vesztette életét, és három sérült meg.
   
 • Május 5-én este nyolc órától május 8-án reggel hat óráig egész napos kijárási tilalmat vezetnek be Herszonban.
   
 • Az ukrán védelmi minisztérium hivatalos Twitter-oldalán megjelent egy videó, amelyben "HIMARS-kapitány" üzen az orosz katonáknak. Ebből az derül ki, miként menthetik irhájukat az orosz katonák, és megmutatta, miért nem tudják kilőni az oroszok a rakétakilövőiket. Részletek a Privátbankár.hu-n >>>>
   
 • Három orosz hadihajót észleltek a Balti-tengeren az Északi Áramlat gázvezetékeknél nem sokkal a vezetékeken történt robbanás előtt az YLE finn, az NRK norvég, a DR dán és az SVT svéd közszolgálati televízió közös, háromrészes oknyomozó dokumentumfilm-sorozata utolsó, szerdán sugárzott része szerint. Az Árnyékháború címet viselő sorozat szerint az orosz hajók tavaly júniusban és szeptemberben hagyták el szentpétervári és kalinyingrádi bázisaikat, és a Dániához tartozó Bornholm szigete felé vették az irányt, ahol először észlelték a szivárgásokat.

 • Ukrajna NATO-csatlakozását sürgette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az északi országok Helsinkiben tartott csúcsértekezletén. Sauli Nininstö finn elnök szerint Finnország nem tudja ellátni Ukrajnát Helsinki tulajdonában álló Hornet vadászbombázókkal, mert a gépek már öregek és mivel kevés európai ország rendelkezik ilyenekkel, az alkatrészutánpótlás is nehézségekbe ütközne.
   
 • Szerhij Nyikiforov, az ukrán elnök sajtótitkára azt közölte, hogy helsinki látogatása után Zelenszkij nem utazik egyenesen Kijevbe, ám további részleteket nem árult el.
   
 • Az ukrán elnök május 13-án Berlinbe utazik, ahol Olaf Scholz német kancellárral találkozik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!