2p

Három orosz "szellemhajó" tevékenykedett a gázvezetékeknél a robbantást megelőző napokban egy dokumentumfilm szerint.

Néhány napja a dán haditengerészet erősítette meg, hogy egy orosz tengeralattjáró-mentőhajóról készítettek fényképeket az Északi Áramlat gázvezetékek közelében, négy nappal azok máig tisztázatlan körülmények között történt felrobbantása előtt.

Most a Putyin árnyékháborúja című dokumentumfilm-sorozat legújabb epizódja új részletekkel gazdagította tudásunkat az ügy kapcsán. A dán DR, a norvég NRK, a svéd SVT és a finn Yle műsorszolgáltatók által készített sorozat szerint három "szellemhajó" - azaz a jeladóikat kikapcsolt állapotban tartó hajó - állítólag több órán keresztül, egy esetben pedig majdnem egy teljes napig tartózkodott a robbanás helyszínének közelében. (A film állításait a sorozattal összefüggésben készülő, Cold Front című podcastban angol nyelven is meg lehet hallgatni.)

A hajók helyzetét az orosz haditengerészet elfogott kommunikációjának segítségével határozták meg. A három hajó közül kettőt sikerült azonosítani, a Szibirjakov kutatóhajót, illetve az SB-123 vontatóhajót. A harmadik hajó is az orosz flotta kötelékébe tartozik, de név szerint nem sikerült beazonosítani. A megkérdezett szakértők szerint a Szibirjakov alkalmas tenger alatti megfigyelésre és a tengerfenék feltérképezésére, valamint kisebb méretű, tenger alatt működő szerkezetek indítására is.

Ugyan ezek az adatok önmagában nem bizonyítják, hogy Oroszország áll a gázvezetékek felrobbantása mögött, de mindenképpen "szokatlan" volt a hajók útvonala és a tevékenységük is, a gyanút pedig nem oszlatja, hogy kikapcsolt jeladókkal végezték műveleteiket. Oroszország korábban egy amerikai oknyomozó cikk alapján az Egyesült Államokat vádolta a szabotázsakció végrehajtásával, és az eset körülményeinek tisztázását követelte nemzetközi fórumokon is.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!