<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Három orosz "szellemhajó" tevékenykedett a gázvezetékeknél a robbantást megelőző napokban egy dokumentumfilm szerint.

Néhány napja a dán haditengerészet erősítette meg, hogy egy orosz tengeralattjáró-mentőhajóról készítettek fényképeket az Északi Áramlat gázvezetékek közelében, négy nappal azok máig tisztázatlan körülmények között történt felrobbantása előtt.

Most a Putyin árnyékháborúja című dokumentumfilm-sorozat legújabb epizódja új részletekkel gazdagította tudásunkat az ügy kapcsán. A dán DR, a norvég NRK, a svéd SVT és a finn Yle műsorszolgáltatók által készített sorozat szerint három "szellemhajó" - azaz a jeladóikat kikapcsolt állapotban tartó hajó - állítólag több órán keresztül, egy esetben pedig majdnem egy teljes napig tartózkodott a robbanás helyszínének közelében. (A film állításait a sorozattal összefüggésben készülő, Cold Front című podcastban angol nyelven is meg lehet hallgatni.)

A hajók helyzetét az orosz haditengerészet elfogott kommunikációjának segítségével határozták meg. A három hajó közül kettőt sikerült azonosítani, a Szibirjakov kutatóhajót, illetve az SB-123 vontatóhajót. A harmadik hajó is az orosz flotta kötelékébe tartozik, de név szerint nem sikerült beazonosítani. A megkérdezett szakértők szerint a Szibirjakov alkalmas tenger alatti megfigyelésre és a tengerfenék feltérképezésére, valamint kisebb méretű, tenger alatt működő szerkezetek indítására is.

Ugyan ezek az adatok önmagában nem bizonyítják, hogy Oroszország áll a gázvezetékek felrobbantása mögött, de mindenképpen "szokatlan" volt a hajók útvonala és a tevékenységük is, a gyanút pedig nem oszlatja, hogy kikapcsolt jeladókkal végezték műveleteiket. Oroszország korábban egy amerikai oknyomozó cikk alapján az Egyesült Államokat vádolta a szabotázsakció végrehajtásával, és az eset körülményeinek tisztázását követelte nemzetközi fórumokon is.