3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szakszervezetek szerint a kormány nemcsak a hazai, hanem az uniós jogrenddel is szembemegy.

A kormány nemcsak azt írta elő, hogy egy esetleges munkabeszüntetés esetén biztosítani kell a gyermekfelügyeletet és az étkeztetést az intézményekben, hanem azt is: a tanórák 50 százalékát – érettségiző osztályok esetében a kötelező érettségi tantárgyak 100 százalékát – meg kell tartaniuk. A szakszervezetek szerint a kormány nemcsak a hazai, hanem az uniós jogrenddel is szembemegy - idézte a nepszava.hu Gosztonyi Gábort, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnökét.

A sztrájkoló tatabányai tanárok egy csoportja (fotó: PDSZ, Facebook)
A sztrájkoló tatabányai tanárok egy csoportja (fotó: PDSZ, Facebook)

A tisztségviselő szerint ez durva megsértése a sztrájktörvénynek, amely azt írja elő, hogy a munkabeszüntetés idején biztosított elégséges szolgáltatásokról a szakszervezeteknek és a kormánynak kell megállapodnia, ha ez nem sikerül, bíróság dönt a kérdésben. A január 31-én megtartott kétórás figyelmeztető sztrájk - amelyben több mint 26 ezer pedagógus és oktatási dolgozó vett részt - esetében már másodfokú, jogerős bírósági döntés is született arról, hogy az elégséges szolgáltatások körébe nem tartozhat bele, hogy a tanárok sztrájk közben is tanítsanak. 

A Fővárosi Ítélőtábla azt is kimondta: a járványhelyzetre hivatkozva nem lehet korlátozni a sztrájkjogot, akadályozni a sztrájk megtartását. A kormány azonban semmibe vette a jogerős ítéletet, és a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre hivatkozva adta ki a pedagógusok sztrájkjogát súlyosan korlátozó rendeletet.

Gosztonyi Gábor azt is elmondta, az intézkedés az Orbán-kabinet által megalkotott Alaptörvénnyel is szembemegy, amely a sztrájkjogot alkotmányos alapjogként rögzíti. A PSZ alelnöke szerint ezt rendelettel felülírni joggal való visszaélés. Hozzátette: attól, hogy a jogszerűtlenséget kormányrendeletben rögzítik, az még jogszerűtlen marad. Ezért a sztrájkjog védelmezése érdekében folytatják a bírósági eljárásokat, az ügy az Alkotmánybíróságig is eljuthat. Emellett – miután Gosztonyi szerint a kormányrendelet az uniós jogrenddel is szembemegy – már az Európai Szakszervezeti Szövetség Oktatási Bizottságát is tájékoztatták a kialakult helyzetről, így hamarosan az Európai Parlament és az Európai Bizottság is értesülhet a történtekről.

A következő tárgyalásra február 16-án kerülhet sor az Emberi Erőforrások Minisztériumában, igaz, Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár már jelezte, hogy az elégséges szolgáltatásokról már nem – hiszen azokat rendeletben rögzítették -, csak a szakszervezetek követeléseiről hajlandó tárgyalni. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!