3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Február 28-ig írhatják alá az egészségügyi dolgozók az új, úgynevezett szolgálati munkaszerződést. A jelenlegi szabályozás szerint az 2021. március 1-jétől lép érvénybe, így annak, aki nem írja alá a szerződést, a hónap végén automatikusan megszűnik a munkaviszonya. A Társaság a Szabadságjogokért Jogvédő Civil Szervezet (TASZ) összeszedett szinte mindent, amire az egészségügyi dolgozóknak figyelniük kell, ha nem szeretnének pórul járni.

A TASZ azt szeretné, ha az egészségügyi dolgozók - akik a koronavírus-járvány miatt szinte egy éve megfeszített tempóban dolgoznak, miközben még az egészségügyet is átalakítják a fejük felett - ne passzív résztvevői legyenek a megállapodásnak, hanem aktívan vegyenek részt annak alakításában.

A honlapjukon található okosító anyagukkal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a dolgozók nem kötelesek bármit elfogadni, amit a munkáltató javasol.

Fotónk illusztráció. Forrás: DepositphotosFotónk illusztráció. Forrás: Depositphotos

A TASZ összeszedte a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, melyekkel az egészségügyi dolgozók szembesülhetnek február utolsó hetében, amikor mindenképpen dönteniük kell. A szerződéskötésre, a munkavégzésre, a szabadságolásra, a kirendelésre, a felmondásra és a felmondási tilalomra vonatkozó leggyakrabban felmerülő felvetésekre kapnak érdemleges feleleteket az érintettek, mégpedig átláthatóan, pontokba szedve. 

Többek között olyan egyszerűnek tűnő, mégis magyarázatra szoruló kérdésekre kapnak válaszokat, mint hogy:

 • A kapott munkaszerződést teljes egészében alá kell-e írniuk, vagy sem?
 • Pontosan kikre is vonatkozik az új jogviszony (szakgyógyszerészekre, orvosi egyetemen dolgozókra is)?
 • Mi vonatkozik a nyugdíjas korú munkavállalókra?
 • Kötelező-e külön szerződést kötni, vagy automatikusan átalakul a jogviszony?
 • Mi történik, ha nem írja alá valaki a szerződést?
 • Jár-e végkielégítés, ha valaki nem írja alá az új munkaszerződést?
 • Választani kell-e az állami és a magánszektor között, vagy mindkettőben is lehet dolgozni?
 • Megtiltják-e a másodállásokat? Ha nem, akkor ki engedélyezi és hogyan?
 • Lesz-e próbaidő az új munkaszerződés aláírása után?
 • Kit lehet kirendelni és mennyi időre?
 • Lehetséges-e most felmondani?

A civil szervezet azt is ajánlja, hogy ha van rá lehetőség, a dolgozók továbbra se egyénileg egyeztessenek a munkáltatóval, mert a közös fellépés eredményesebb. Érdemes megkeresniük a szakszervezetet, az üzemi tanácsot, az üzemi megbízottat (közalkalmazotti tanácsot, közalkalmazotti képviselőt), nekik kifejezett feladatuk, hogy a dolgozók érdekeit képviseljék.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.