<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
		


		
		

Február 28-ig írhatják alá az egészségügyi dolgozók az új, úgynevezett szolgálati munkaszerződést. A jelenlegi szabályozás szerint az 2021. március 1-jétől lép érvénybe, így annak, aki nem írja alá a szerződést, a hónap végén automatikusan megszűnik a munkaviszonya. A Társaság a Szabadságjogokért Jogvédő Civil Szervezet (TASZ) összeszedett szinte mindent, amire az egészségügyi dolgozóknak figyelniük kell, ha nem szeretnének pórul járni.

A TASZ azt szeretné, ha az egészségügyi dolgozók - akik a koronavírus-járvány miatt szinte egy éve megfeszített tempóban dolgoznak, miközben még az egészségügyet is átalakítják a fejük felett - ne passzív résztvevői legyenek a megállapodásnak, hanem aktívan vegyenek részt annak alakításában.

A honlapjukon található okosító anyagukkal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a dolgozók nem kötelesek bármit elfogadni, amit a munkáltató javasol.

Fotónk illusztráció. Forrás: DepositphotosFotónk illusztráció. Forrás: Depositphotos

A TASZ összeszedte a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, melyekkel az egészségügyi dolgozók szembesülhetnek február utolsó hetében, amikor mindenképpen dönteniük kell. A szerződéskötésre, a munkavégzésre, a szabadságolásra, a kirendelésre, a felmondásra és a felmondási tilalomra vonatkozó leggyakrabban felmerülő felvetésekre kapnak érdemleges feleleteket az érintettek, mégpedig átláthatóan, pontokba szedve. 

Többek között olyan egyszerűnek tűnő, mégis magyarázatra szoruló kérdésekre kapnak válaszokat, mint hogy:

 • A kapott munkaszerződést teljes egészében alá kell-e írniuk, vagy sem?
 • Pontosan kikre is vonatkozik az új jogviszony (szakgyógyszerészekre, orvosi egyetemen dolgozókra is)?
 • Mi vonatkozik a nyugdíjas korú munkavállalókra?
 • Kötelező-e külön szerződést kötni, vagy automatikusan átalakul a jogviszony?
 • Mi történik, ha nem írja alá valaki a szerződést?
 • Jár-e végkielégítés, ha valaki nem írja alá az új munkaszerződést?
 • Választani kell-e az állami és a magánszektor között, vagy mindkettőben is lehet dolgozni?
 • Megtiltják-e a másodállásokat? Ha nem, akkor ki engedélyezi és hogyan?
 • Lesz-e próbaidő az új munkaszerződés aláírása után?
 • Kit lehet kirendelni és mennyi időre?
 • Lehetséges-e most felmondani?

A civil szervezet azt is ajánlja, hogy ha van rá lehetőség, a dolgozók továbbra se egyénileg egyeztessenek a munkáltatóval, mert a közös fellépés eredményesebb. Érdemes megkeresniük a szakszervezetet, az üzemi tanácsot, az üzemi megbízottat (közalkalmazotti tanácsot, közalkalmazotti képviselőt), nekik kifejezett feladatuk, hogy a dolgozók érdekeit képviseljék.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.