<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az ukrajnai háború kezdete óta már 604,4 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, ebből csütörtökön, 15 óráig, 56,4 ezren lépték át a határt - közölte a lengyel határőrség a Twitter-oldalán.

 

Előző nap, szerda éjfélig 95 ezren  keltek át a határon. Szymon Szynkowski külügyminiszter-helyettes a szejm illetékes bizottságának csütörtöki ülésén elmondta: miután az ukrán fél gyorsított a határellenőrzési eljáráson, a várakozás nem halad meg nyolc órát a határátkelők egyikén sem, és vannak olyan átkelők, ahol két óránál sem hosszabb.

A lengyel nemzetiséghez tartozást igazoló, úgynevezett lengyel kártya tulajdonosai és a lengyel állampolgárok a schengeni övezet lakosai számára szánt forgalmi sávokat használhatják - erősítette meg a külügyminiszter-helyettes.

Ukrán menekültek a lengyel határnál (Fotó: Unian) Ukrán menekültek a lengyel határnál (Fotó: Unian)

Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője "dinamikusnak" minősítette a migrációs helyzetet. A várakozás a határokon jelenleg rövidebb, mint az előző napokban, nem világos viszont, mi várható a továbbiakban - mondta el a PAP hírügynökségnek. Úgy látta: a folytatódó orosz támadások miatt rövidesen újabb menekülthullám érkezhet Lengyelországba. Dworczyk ezért fontosnak nevezte a megfelelő infrastruktúra előkészítését és fenntartását, úgy, hogy az ország kész legyen "következő, ki tudja mennyire nagy menekülthullám" befogadására.

Szerdai sajtóinformációk szerint kedden kimenekítettek Lengyelországba a nyugat-ukrajnai Lembergből (Lviv) 40  onkológiai gyermekbeteget, édesanyjukkal és testvéreikkel együtt, mégpedig a  lengyel diplomaták részvételével szervezett orvosi misszió keretében. A gyermekek a lembergi, valamint néhány nappal ezelőtt az orosz tűzérség által bombázott kijevi onkológiai kórház páciensei voltak, a legkisebb közülük 37 napos.

Lengyelország-szerte 27 befogadóközpont létesült az ukrajnai menekültek számára, ezeken a helyeken orvosi ügyelet is működik. Adam Niedzielski egészségügyi miniszter szerdán megerősítette: 120 lengyelországi kórház 7 ezer férőhellyel készült fel az orvosi ellátásra rászoruló ukrán állampolgárok befogadására.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.