2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az orosz függőség oldásának irányába tett lépésként lehet értékelni az azeri áramvezeték kiépítésére aláírt szerződést. Ugyanakkor nem csak kilométerben távoli a szállítás, egyelőre időben is csak évek múlva lesz bármi ebből a projektből, mondta el kollégánk, Király Béla, a Trend FM Reggeli monitor című műsorában.

Energiapolitikai szempontból fontos mérföldkőnek nevezték az aláírók azt a hétvégén szentesített szerződést, amely alapján Azerbajdzsánból Románián keresztül Magyarországra áramot szállító vezeték épül majd. A ceremónia alkalmával az is kiderült, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Layen révén, hogy a projekt az EU támogatásával épülhet majd. A beruházás mellett szól, hogy ennek révén csökkenhet az energiahordozók kapcsán meglévő orosz függőségünk. Az is jó pont továbbá, hogy ezen állítólag zöldenergia jön majd, és általában a diverzifikáció jelenleg kulcskérdés az energiapiacon. Nem túl pozitív ugyanakkor, hogy ilyen hosszúságú elektromos vezeték sehol a világon nem üzemel még, ahogy az is, hogy nem csak a vezeték, de az ahhoz áramot termelő tengeri szélerőműparkok is csak évek múlva készülhetnek el.

A szakértők szerint az is kockázatot jelent, hogy egy geopolitikailag meglehetősen ingatag régióra szeretnénk támaszkodni. Fontosabb lenne tehát jelenleg a hazai energiatermelésre fókuszálni, ahogy annak is több értelme lenne, ha a magyarországi hálózat fejlesztésére minél előbb sor kerülne, hogy a meglévő, illetve a jövőben létrejövő termelői kapacitásokat ne kelljen korlátozni.

Ami a hazai zöldenergia terjedését illeti, szóba került a műsorban, hogy a most bejelentett szerződés mellett pozitív változás jelenthet, ha a szélenergia beruházásokat ismét engedélyezik. Már csak azért is, mert a hazai viszonyok között a már most is jelentős kapacitásokkal rendelkező napenergiát jól kiegészítené, ugyanis míg a szélenergia révén a november és április közötti időszakban lehet a legtöbb energiát nyerni, addig a napelemek a tavaszi és az őszi időszak között tudnak hatékonyabban működni.

A teljes adás itt hallgatható meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!