TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Ausztria meg tömeges tesztelésre készül december 7-től.

Az index birtokába került egy levél, amely alapján már nem önkéntességi alapon, hanem vezénylés szerint vesznek részt a koronavírus-tesztelésen az orvos- és egészségtudományi felsőoktatási intézmények hallgatói.

A Semmelweis Egyetem egyik épülete (Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem) A Semmelweis Egyetem egyik épülete (Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem)

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája vezetőinek címzett levelében azt írta, hogy

a koronvírus járvány elleni védekezésben az Operatív Törzs döntései szerint a felsőoktatási intézményeink hallgatóinak bevonása vezénylési lépések szerint  az alábbi feladatokban szükséges.

Az egyik ilyen feladat az antigén-tesztek rendszeres elvégzése az iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozói körében. A szűrőcsapatok négy-négy főből állnak, a sofőrből, az adminisztrátorból, valamint két orvos-, egészségtudományi képzést folytató hallgatóból. A hallgatók a teljes ellátáson túl napi 5000, hétvégén 7500 forint ösztöndíjban részesülnek. Szakmai felkészülésükről oktató-videókkal gondoskodnak.

Az index szerint a Közép-magyarországi régióban a Semmelweis Egyetem mellett ezt a tevékenységet a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói végzik, Debrecenben, Pécsett és Szegeden pedig a tudományegyetemek más karainak bevonását kérik. A Miskolci Egyetem és a Széchenyi István Egyetem is részt vesz a további szűrésekben, ahol az egészségtudományi kar mellett a nem egészségügyi karok hallgatóit is bevonják.

A koronavírussal kapcsolatos hír továbbá, hogy olasz kutatók megállapítása szerint már tavaly nyáron jelen volt a vírus Olaszországban. A 444 szerint az eredetileg a tüdőrákkal összefüggésben, önkéntesek bevonásával végzett, 2019 szeptembere és idén márciusa közti időszakot átölelő kutatás megállapítása szerint a résztvevők közel 12 százalékánál volt kimutatható a koronavírus ellen termelt antitest. A pozitív esetek 14 százalékánál már szeptemberben kimutatták az antitesteket, vagyis már tavaly nyáron megfertőződhettek.

Szintén a portlálon jelent meg, hogy Ausztria - Szlovákiához hasonlóan - tömeges tesztelésbe kezd azt követően, hogy december 7-én feloldják a kijárási korlátozásokat. A tesztelést először a tanárokkal kezdik, de karácsonyig mindenkit meg akarnak vizsgálni. A kijárási korlátozás keddtől kezdődik, és egész napra szól, csak meghatározott esetekben lehet majd elhagyni a lakást. Ennek a jelentősége az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök rendre Ausztriát nevezi meg olyan "laborként", amit nekünk követni kell a járványügyi intézkedésekkel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.