TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. április 28. 09:57

Több mint 30 millió munkavállaló kért állami bértámogatást Európa vezető gazdaságaiban. Félő azonban, hogy számos kis cég csődbe megy, mielőtt a dolgozók igénybe vehetnék ezt a lehetőséget. Eközben 3 millió fölé nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma globálisan. Nemzetközi összefoglalónk következik.

  Összesen több mint 30 millió munkavállaló fordult bértámogatásért az államhoz a koronavírus elleni védekezés jegyében elrendelt korlátozások káros gazdasági hatásai miatt, derül ki a Financial Times cikkéből. A brit gazdasági lap Európa öt legnagyobb gazdaságának -  Németország, Franciaország,  Egyesült Királyság, Olaszország és Spanyolország - adatait összesítette.

Védőmaszkos járókelő Milánóban 2020. március 16-án. MTI/EPA/ANSA/Andrea Fasani Védőmaszkos járókelő Milánóban 2020. március 16-án. MTI/EPA/ANSA/Andrea Fasani

A dolgozók ötöde érintett

Ez a szám a teljes munkaerő-állomány ötöde, ráadásul gyorsan növekszik.    

A bértámogatási rendszer keretében a cégek ideiglenesen kényszerszabadságra küldhetik dolgozóikat vagy csökkenthetik munkaidejüket, miközben az állam átvállalja bérük egy részét.

Ennek köszönhetően a remények szerint a vállalatok a gazdasági leállás ellenére sem bocsátják el őket, azaz nem kerülnek hirtelen emberek milliói az utcára.

A támogatás összesen több mint 100 milliárd euróba kerül majd az öt országnak, tehát ez az egyik legdrágább eleme a vírus elleni védekezés okozta társadalmi-gazdasági károk mérséklésére összeállított mentőcsomagnak.

A félelmek szerint azonban néhány államban – Spanyolország, Egyesült Királyság – ez a támogatási forma nem lesz elég tartós, ezért később meg fog ugrani a munkanélküliség.

Ráadásul a mostani gazdasági visszaesés még a 2008-asnál is mélyebb lehet, így

számos kis cég – boltok, éttermek, hotelek – feltehetően nem tudja majd igénybe venni ezt a lehetőséget, hanem csődbe megy.

A magyar kormány hasonló bértámogatási rendszert vezet be. (További részletek: Mi változik a bértámogatásnál?) Magyarországon márciusban, tehát a járvány berobbanásának hónapjában mintegy 56 ezer fővel emelkedett az állástalanok száma az előző hónaphoz képest.

Az EU múlt héten jelentette be, hogy a jelenlegi csatornákon keresztül 540 milliárd euróval támogatja a tagállamokat június elsejétől, hosszútávon pedig ezermilliárd eurós helyreállítási alapot hoz létre a károk enyhítésére.   

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.