<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A PSZ és a PDSZ Facebook oldalán is "közvetítette" a munkabeszüntetést.

Országosan az iskolákban foglalkoztatott pedagógusok kevesebb mint egyötöde vett rész a hétfői sztrájkban az előzetes adatok alapján - írta az MTI az Emberi Erőforrások Minisztériumára hivatkozva.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt közölte, hogy több mint 20 ezren csatlakoztak a munkabeszüntetéshez.  

A tárca közleményében sajnálatosnak nevezte, hogy a szakszervezetek annak ellenére megszervezték a sztrájkot, hogy annak jogi feltételei nem álltak fenn. A minisztérium szerint törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk, mivel a bíróság csak pénteken hozott elsőfokú, nem jogerős határozatot, a jogszabály szerint pedig sztrájk csak akkor tartható, ha a bíróság jogerős döntést hozott róla.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a PDSZ Facebook oldalán sorozatban közölt olyan képeket, amelyek sztrájkolók küldtek a mai munkabeszüntetésről.

Sztrájkoló tanárok Tatabányán. (Forrás: PDSZ/Facebook)
Sztrájkoló tanárok Tatabányán. (Forrás: PDSZ/Facebook)

Így látszik, hogyan is néz ki, amikor a dolgozók kiállnak a jogaikért! Köszönjük minden intézményi sztrájkbizottságnak a munkát, köszönjük mindenkinek, aki részt vett a sztrájkban! Nem hagyjuk abba! Folytatjuk!

- írta a PDSZ. 

Sztrájkoló tanárok Hernádon. (Forrás: PDSZ/Facebook)
Sztrájkoló tanárok Hernádon. (Forrás: PDSZ/Facebook)

Ami a munkabeszüntetés okait illeti, a PDSZ korábban azt írta

A kormány nem biztosít a 10 százalékos pótlékemelésen kívül további béremelést, de a munkaterhelés csökkentésére vonatkozó követelést sem fogadta el. Ezért, hogy a további tárgyalásokat befolyásoljuk, nem marad más, mint a végső kényszerítő eszköz, a munkabeszüntetés. A figyelmeztető sztrájk csak az első, szimbolikus lépés lesz.