3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Belügyminisztérium megtalálta a céget, amely 62,2 millió forintért dolgozza ki a rendőrök új alkalmasságvizsgálati rendszerét.

Bár a Kétlépcsős Integrált Alkalmasságvizsgálati Rendszert (KLIR) 2021. január 1-jével vezette be kötelezően Pintér Sándor minisztériuma, a céget még csak most bízták meg a nyílt közbeszerzésen. Céljuk, hogy a rendőri állományt minél precízebben megszűrjék, azaz, hogy ki, melyik pozícióra lehet a legalkalmasabb. Mindez érvényes az általános rendőrségi, a belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó dolgozókra, valamint a terrorizmust elhárító, az idegenrendészeti, a hivatásos katasztrófavédelmi és a büntetés-végrehajtási szervek munkatársaira is.

Vajon ez valóban segíteni fog az állomány még jobb kiszűrésében? Fotó: MTI
Vajon ez valóban segíteni fog az állomány még jobb kiszűrésében? Fotó: MTI

A közbeszerzés szerint a kompetenciaalapú teszteket kell újrakalibrálni, valamint új pszichológiai teszteket kifejleszteni, hogy így biztosítsák a versenyképes közszolgálat személyzeti utánpótlását.

Mindezzel európai uniós forrásból nettó 62,2 millió forintért a debreceni DataExpert Services Kft-t bízták meg, amely a másik ajánlattevőt, a budapesti Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft-t ütötte ki.

„Főként a digitalizáció, valamint a világháló használatának következményeként átalakultak a rendvédelmi szervek egyes beosztásaival (például kiber- és gazdasági nyomozó) kapcsolatos elvárások, miközben változtak a rendvédelmi szervekhez jelentkező fiatalok motivációi, képességei és kompetenciái is. Ezért Pintér Sándor belügyminiszter már 2018-ban elvárásként fogalmazta meg a rendvédelmi szervek hivatásos állománya számára kötelező alkalmasságvizsgálati rendszer megújítását” – írja a Belügyi Szemle tanulmánya.

Az írás azt is kiemeli, hogy az alkalmatlanok kiszűrésére azért van szükség, hogy csak és kizárólag olyan kollégákat vegyék fel a hivatásos állományba, akik alkalmasak a fokozott megterhelést jelentő feladatok elvégzésére.

A KLIR két lépcsője a következő:

  1. A korábbi alkalmasságvizsgálatokra építve megszűrni azt, hogy a rendvédelmi szervek hivatásos állományába csak és kizárólag arra alkalmas egyének kerüljenek, akik megfelelnek a minimumfeltételeknek, valamint a betöltendő beosztáshoz kapcsolódó, úgynevezett kategóriafeltételeknek.
  2. Az alkalmasságvizsgálat második lépcsője az úgynevezett illeszkedésvizsgálat, azaz komplexen felmérik az egyén képesség- és kompetenciaprofilját a vizsgált beosztás(ok) elvárásaihoz.

Így kiderülhet, hogy a rendőröknek mely szakterület, illetve beosztás betöltése lenne a legmegfelelőbb, másrészt pedig felállítható egy sorrend a rendvédelmi szervekhez, vagy a rendőrképző intézményekbe jelentkezőknél.

Ugyanakkor a Rendőrképző Akadémia 2020-ban indult új rendszerében rövidebb idő, azaz tíz hónap alatt képeznek önálló intézkedésre jogosult, járőrvezetői beosztásra alkalmas rendőröket. Tavaly ugyanis nagy erőkkel kezdődött meg a rendőrtoborzás a 2022. szeptember elején indult közbiztonsági rendőrjárőr, illetve határrendész és útlevélkezelő rendőrjárőr szakképesítés megszerzésére.

Tavaly, 2022. május végén ugyanis lejárt a rendőrök felmondási tilalma, s az azt követő másfél hónapban, július 14-éig összesen 559 hivatásos állományú rendőr mondott fel.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!