Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

A hét egyik legnagyobb eseményét kétségtelenül az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződések aláírása vagy alá nem írása jelentette. Szokásos videós anyagunkban arról esik szó, hogyan teltek az aláírás döntését megelőző napok. 

Február elején, amikor alig volt egy hónap hátra, hogy az addig érvényben lévő egészségügyi közalkalmazotti szerződések és munkaviszonyok megszűnjenek, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) aggályait fejezte ki. Legfőképpen azt, hogy a leendő munkavállalóknak legkésőbb 30 nappal a szerződés életbe lépését megelőzően meg kellene ismerniük annak minden részletét, ám ezekről még február első napjaiban sem érkezett információ. Mint azóta kiderült, volt, akinek csak az utolsó nap, február 28-án adtak 5 percet arra, hogy a jogi nyelvezeten megfogalmazott új munkaszerződéséről döntsön.

A MOK aggályai között szerepelt még az ügyeletek és túlórák megfelelő díjazása, a szabadságolások, a másod- és harmadállások engedélyezése, a bérszámítás alapját képező munkaévek nem egységes kiszámolása, de a kollektív jogok megszűnése és a végkielégítések csorbulása is számos kérdést felvetett. A MOK szerint ezekhez új bizonytalansági tényezőként adódik hozzá az egyetemi klinikák alapítványi átalakítása is.

Azóta már tudjuk, hogy a több mint százezer egészségügyi dolgozónak végül a 96,3 százaléka aláírta az új munkaszerződését, ám még így is 4000 egészségügyi szakember esett ki az állami közegyészségügyből. Épp akkor, amikor a pandémia harmadik hullámának járványgörbéje meredeken ível felfelé. Szakemberek szerint az előttünk álló pár hét a második hullámnál is brutálisabb lesz, becslésük szerint a lélegeztetőgépen fekvő betegek száma a mostani, közel 700-ról a hónap végére 1000 körülire duzzad.

Sokan osztják azt a véleményt, hogy az egészségügyi jogviszony életbe lépését a legrosszabbra időzítette a kormány, amit az is bizonyít, hogy az országos tisztifőorvos rendelkezése szerint átmenetileg feloldották a kórházak területi illetékességét: a betegeket odaviszik, ahol jut hely nekik.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.