<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Még karácsonykor is faragják a 2021-es költségvetést, az év utolsó napjaiban újabb többszáz milliárdos átrendezésről jelent meg kormányhatározat. Ritkán látni ilyet, de a kormány visszavonta egy stadionépítés támogatását.

Szentestére készülve sem pihent a kormány, pláne a Magyar Közlöny kiadásáért és szerkesztéséért felelős igazságügyi alkalmazottak: december 24-én két közlöny is megjelent. Ezekben olyan fontos dolgok szerepelnek, mint például a SZÉP-kártyáról élelmiszer-vásárlás szabályozásáról vagy a jezáloghitelek kamatának befagyasztásáról szóló kormányrendelet. 

Megjelent egy vaskos kormányhatározat egy újabb, még mindig a 2021-es költségvetést érintő átcsoportosításról, címrendi kiegészítésről is. 

Egy kisebb lépésben a helyi önkormányzatok támogatási közül 362 millió forintot vett el a kormány, hogy községi önkormányzatok támogatására és a kaposvári ipari-innovációs park fejlesztésének támogatására pakolja át a pénzt.

Egy sokkal nagyobb lépésben 341,5 milliárd forintot vesznek ki a már rég kiürült Gazdaság-újraindítási Alapból (ezzel a hiányt növelve). Ebből az óriási átrendezésből az alábbi célokra jut pénz:

 • a legnagyobb nyertes már megint a Nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, azaz Mager Andrea hivatala - az NVTNM tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó egyéb társaságok beruházásaira 208 milliárd forintot adott a kormány;
 • 101 milliárd megy az Innovációs és Technológia Minisztérium alá tartozó jogcímekre, ebből 45,5 milliárd az ITM tulajdonosi joggyakorlásába tartozó társaságok beruházásaira megy, 45,2 milliárd forint pedig a villamosenergia-termelés mint rendszerbiztonsági szolgáltatás ellentételezésére. 5 milliárd forint jut kormányzati szakpolitikára, 4,5 milliárdot kap a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. 
 • 8,6 milliárd forint jut a Miniszterelnökségnek, ebből 6 milliárd forint az Erzsébet táborok támogatására megy, 2 milliárd pedig a Miniszterelnökséghez tartozó gazdasági társaságok tőkeemelésére;
 • 6,5 milliárdot kapott ingatlanberuházásra az MNV Zrt.;
 • 6,2 milliárd forint megy az Emberi Erőforrások Minisztériumához, ennek legnagyobb részét, bő 4 milliárd forintot természetesen a kiemelt sportegyesületek támogatása emészti majd fel;
 • 2 milliárd forintot adtak a Nemzeti Filmintézet működési célú kiadásaira;
 • közel 2 milliárd forint megy kiemelt nemzetközi sportesemények támogatására;    
 • 1,6 milliárd forintot kap a Bethlen Gábor Alap;
 • 1,5 milliárdból támogathat ágazati szakmai és társadalmi szervezeteket az Agrárminisztérium;
 • 1,2 milliárd forintból turisztikai fejlesztésekkel kapcsolatos kiadásokat finanszíroznak;
 • 700 millió forint megy sportlétesítmény-fejlesztések támogatására;
 • 551 millió forint megy egyházi támogatásra;
 • 325 millió forint jut csordogál a Belügyminisztériumhoz, a Vízügyi igazgatóságokhoz;
 • a Miniszterelnöki Kabinetiroda 300 millió forinthoz jut nonprofit, társadalmi és civil szervezetek támogatására;
 • a Külgazdasági és Külügyminisztérium ebben a körben 232 milliós pluszforráshoz jut ösztöndíjak támogatására.

Egy bő 1,1 milliárdos átrendezés keretében a Központi Maradványelszámolási Alapból kivett pénz a Nemzeti Választási Iroda dologi kiadásaira fordítódik.

Illusztráció: MTI Illusztráció: MTI

Emellett egy külön csomagban további 3,1 milliárd forintot is átpakol a kormány, ezek részben a minisztériumokon belül, részben azok között jelentenek pénztologatást. 

 • Ennek nyertese a Pénzügyminisztérium, ahol közel 2,5 milliárdos pluszforrás keletkezik a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság számára;
 • a Központi Statisztikai Hivatal 300 millió forintos pluszforráshoz jut;
 • az ITM-nél 143 milliós pluszt mutat az egyenleg, a szakképzési centrumoktól elvettek pénzt, az egyetemek, főiskolák viszont kaptak 192 milliót;
 • közel 73 millióhoz jut az EMMI a köznevelésre.

a vesztesek pedig: 

 • a Gazdaság-újraindítási Alapból ebben a körben is kikerül 2,5 milliárd forint;
 • a Miniszterelnöki Kabinetirodától 452 millió forintot vonnak el;
 • a Miniszterelnöki Kormányirodától pedig 92 milliót.

Végezetül az ITM szakképzési centrumokra adott költségvetési forrásaiból bő 293 millió forint kerül át az EMMI-hez, ahol a Köznevelési célú humánszolgáltatás és működési támogatás soron jelentkezik az összeg.    

Áldozatul esett a pécsi stadion

Érdekesség - mert nem látni gyakran ilyet -, hogy a határozat visszavonja a  Pécsi Mecsek Futball Club új stadionjának előkészítéséről és megvalósításáról szóló korábbi kormányhatározatot is. Pécsett egy 8 ezer fős UEFA 4. kategóriájú stadion épülését tervezték, idén az év közepén kijelölték a beruházás előkészítéséért, megvalósításáért felelős minisztereket, megkezdték a források biztosítását és a projekt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításának előkészítését is. Így irtunk akkor erről:

A Népszava korábbi cikke szerint azonban a helybelieket megosztotta a stadion építésének terve, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője már márciusban úgy nyilatkozott: ha a város nem akarja, akkor a kormány nem fogja erőltetni a projektet. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.