5p

Még karácsonykor is faragják a 2021-es költségvetést, az év utolsó napjaiban újabb többszáz milliárdos átrendezésről jelent meg kormányhatározat. Ritkán látni ilyet, de a kormány visszavonta egy stadionépítés támogatását.

Szentestére készülve sem pihent a kormány, pláne a Magyar Közlöny kiadásáért és szerkesztéséért felelős igazságügyi alkalmazottak: december 24-én két közlöny is megjelent. Ezekben olyan fontos dolgok szerepelnek, mint például a SZÉP-kártyáról élelmiszer-vásárlás szabályozásáról vagy a jezáloghitelek kamatának befagyasztásáról szóló kormányrendelet. 

Megjelent egy vaskos kormányhatározat egy újabb, még mindig a 2021-es költségvetést érintő átcsoportosításról, címrendi kiegészítésről is. 

Egy kisebb lépésben a helyi önkormányzatok támogatási közül 362 millió forintot vett el a kormány, hogy községi önkormányzatok támogatására és a kaposvári ipari-innovációs park fejlesztésének támogatására pakolja át a pénzt.

Egy sokkal nagyobb lépésben 341,5 milliárd forintot vesznek ki a már rég kiürült Gazdaság-újraindítási Alapból (ezzel a hiányt növelve). Ebből az óriási átrendezésből az alábbi célokra jut pénz:

 • a legnagyobb nyertes már megint a Nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, azaz Mager Andrea hivatala - az NVTNM tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó egyéb társaságok beruházásaira 208 milliárd forintot adott a kormány;
 • 101 milliárd megy az Innovációs és Technológia Minisztérium alá tartozó jogcímekre, ebből 45,5 milliárd az ITM tulajdonosi joggyakorlásába tartozó társaságok beruházásaira megy, 45,2 milliárd forint pedig a villamosenergia-termelés mint rendszerbiztonsági szolgáltatás ellentételezésére. 5 milliárd forint jut kormányzati szakpolitikára, 4,5 milliárdot kap a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. 
 • 8,6 milliárd forint jut a Miniszterelnökségnek, ebből 6 milliárd forint az Erzsébet táborok támogatására megy, 2 milliárd pedig a Miniszterelnökséghez tartozó gazdasági társaságok tőkeemelésére;
 • 6,5 milliárdot kapott ingatlanberuházásra az MNV Zrt.;
 • 6,2 milliárd forint megy az Emberi Erőforrások Minisztériumához, ennek legnagyobb részét, bő 4 milliárd forintot természetesen a kiemelt sportegyesületek támogatása emészti majd fel;
 • 2 milliárd forintot adtak a Nemzeti Filmintézet működési célú kiadásaira;
 • közel 2 milliárd forint megy kiemelt nemzetközi sportesemények támogatására;    
 • 1,6 milliárd forintot kap a Bethlen Gábor Alap;
 • 1,5 milliárdból támogathat ágazati szakmai és társadalmi szervezeteket az Agrárminisztérium;
 • 1,2 milliárd forintból turisztikai fejlesztésekkel kapcsolatos kiadásokat finanszíroznak;
 • 700 millió forint megy sportlétesítmény-fejlesztések támogatására;
 • 551 millió forint megy egyházi támogatásra;
 • 325 millió forint jut csordogál a Belügyminisztériumhoz, a Vízügyi igazgatóságokhoz;
 • a Miniszterelnöki Kabinetiroda 300 millió forinthoz jut nonprofit, társadalmi és civil szervezetek támogatására;
 • a Külgazdasági és Külügyminisztérium ebben a körben 232 milliós pluszforráshoz jut ösztöndíjak támogatására.

Egy bő 1,1 milliárdos átrendezés keretében a Központi Maradványelszámolási Alapból kivett pénz a Nemzeti Választási Iroda dologi kiadásaira fordítódik.

Illusztráció: MTI
Illusztráció: MTI

Emellett egy külön csomagban további 3,1 milliárd forintot is átpakol a kormány, ezek részben a minisztériumokon belül, részben azok között jelentenek pénztologatást. 

 • Ennek nyertese a Pénzügyminisztérium, ahol közel 2,5 milliárdos pluszforrás keletkezik a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság számára;
 • a Központi Statisztikai Hivatal 300 millió forintos pluszforráshoz jut;
 • az ITM-nél 143 milliós pluszt mutat az egyenleg, a szakképzési centrumoktól elvettek pénzt, az egyetemek, főiskolák viszont kaptak 192 milliót;
 • közel 73 millióhoz jut az EMMI a köznevelésre.

a vesztesek pedig: 

 • a Gazdaság-újraindítási Alapból ebben a körben is kikerül 2,5 milliárd forint;
 • a Miniszterelnöki Kabinetirodától 452 millió forintot vonnak el;
 • a Miniszterelnöki Kormányirodától pedig 92 milliót.

Végezetül az ITM szakképzési centrumokra adott költségvetési forrásaiból bő 293 millió forint kerül át az EMMI-hez, ahol a Köznevelési célú humánszolgáltatás és működési támogatás soron jelentkezik az összeg.    

Áldozatul esett a pécsi stadion

Érdekesség - mert nem látni gyakran ilyet -, hogy a határozat visszavonja a  Pécsi Mecsek Futball Club új stadionjának előkészítéséről és megvalósításáról szóló korábbi kormányhatározatot is. Pécsett egy 8 ezer fős UEFA 4. kategóriájú stadion épülését tervezték, idén az év közepén kijelölték a beruházás előkészítéséért, megvalósításáért felelős minisztereket, megkezdték a források biztosítását és a projekt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításának előkészítését is. Így irtunk akkor erről:

A Népszava korábbi cikke szerint azonban a helybelieket megosztotta a stadion építésének terve, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője már márciusban úgy nyilatkozott: ha a város nem akarja, akkor a kormány nem fogja erőltetni a projektet. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!