4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Demeter Ervin Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormánymegbízott sem érezte illetlennek, hogy cége vissza nem térítendő állami támogatásra pályázzon. A Magyar Turisztikai Ügynökség pedig adott is 8 millió forintot a közösből a volt miniszter tokaji szálláshelyének fejlesztésére.

Eddig még csak fideszes országgyűlési képviselőkről és milliárdos üzletemberekről írtuk meg, hogy vissza nem térítendő állami támogatást kaptak a kormányzati felügyelet alatt működő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kiírt Kisfaludy-pályázaton a szálláshelyük fejlesztésére. Azt hittük, hogy ennél már nincs feljebb, de tévedtünk. Ugyanis Demeter Ervin Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottjának cége is nyert. A Demetervin Kft. mádi szálláshelye 8 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott - derült ki az MTÜ folyamatosan frissülő döntési listájából.

Családi pincészetünk Tokaj-Hegyalján, Mádon gazdálkodik, kizárólag saját mádi ültetvényeinkből származó alapanyagot dolgozunk fel. A három épületben 17 vendég számára apartmanok is kialakításra kerültek a borászathoz kapcsolódó helyiségek mellett

- olvasható a Demeter családi pincészet oldalán. A Demetervin Kft. tavalyi beszámolója még nem érhető el, de 2018-ban 37 millió forintos forgalmuk volt. 

Demeter Ervin átveszi kormánymegbízotti kinevezését Orbán Viktor miniszterelnöktől - Fotó: Botár Gergely
Demeter Ervin átveszi kormánymegbízotti kinevezését Orbán Viktor miniszterelnöktől - Fotó: Botár Gergely

A kormánymegbízottakat Orbán Viktor kormányfő nevezi ki. Demeter Ervin már 2011 óta tölti be a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei kormánymegbízott tisztséget.

A közigazgatásnak nincs más létjogosultsága és más mértéke, mint az emberek és a haza szolgálata - mondta Orbán Viktor miniszterelnök 2018. június 26-án, kedden az Országházban, a kormánymegbízottak kinevezési okiratának átadásán.

A kormányfő azt kérte tőlük, hogy azzal a testtartással végezzék munkájukat, amelyben ott van egy ezeréves magyar állam. A kormánymegbízottak kulcsszerepet játszanak a járványhelyzetben is, hiszen a legfontosabb döntések a megyei védelmi bizottságokban születnek, ahol ők elnökölnek. Demeter Ervin életrajza szerint a Pannon Bormíves Céh tiszteletbeli tagja, de volt ő polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter is még az első Orbán-kormányban 2000-2002 között.

A kormány már többször megpróbálta elmagyarázni, hogy miért nem probléma, hogy fideszes képviselők vagy milliárdos üzletemberek is kapnak vissza nem térítendő közpénzt a privát szálláshelyek felújítására.

Ezeket a fejlesztéseket ugyanis magyar emberek hajtják végre, magyar embereknek adnak munkát, a magyar turizmus és a magyar gazdaság bővüléséhez járulnak hozzá. Ezért nemzetgazdasági érdek, hogy mindenkit támogassunk, aki megfelel az előírt feltételeknek - válaszolta korábban Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára Vadai Ágnes (DK) képviselő írásbeli kérdésre.

Tehát nincs törvényi akadálya annak, hogy egy kormányzati programon egy kormánymegbízott is pályázzon, a kormányzati felügyelet alatt álló MTÜ pedig megítéljen 8 millió forintot a kormánymegbízott cégének, hiszen Demeter Ervin is magyar ember.

Az MTÜ vezérigazgatója, Guller Zolán jelentette be, hogy lezárult a Kisfaludy-program magán-, és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázata; a másfél hónapos időszakban több mint 16 ezer vidéki szálláshely pályázott, közülük 13 471 szálláshely kaphat augusztus folyamán szobánként egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, összesen mintegy 45 milliárd forintot a kormánytól.

A forrásból bármilyen korszerűsítésre lehet költeni, bútorcserére, napelemre, vagy lehet bővíteni, szaunát, medencét építen. Az is érdekes adalék, hogy csak egyszerűsített elszámolás vonatkozik a pályázati források felhasználására, az MTÜ csak szúrópróbaszerű ellenőrzést tart a megvalósítást követően, de minden nyertesnek, így Demeter Ervin kormánymegbízottnak is záróbeszámolót kell benyújtani legkésőbb 2021. március 31-ig.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!