4p

A tavaly novemberben kezdődött madárinfluenza járvány még jóformán le sem csengett, idén tavasszal Bács-Kiskun és Csongrád megyében újra felütötte a fejét a pusztító kór.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz eljuttatott kérdéseinkre (Nébih) válaszolva elmondták, a 2021. november 16-tól kezdődő járvány során Bács-Kiskun megyében összesen 1 602 922 állat pusztult el járványvédelmi okok miatt. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy 295 405 állat pusztult el, valamint és 1 307 517 állatot öltek le megelőzési célból.

A mostani járvány elsősorban a vízi szárnyasokat támadja. Fotó: depositphotos
A mostani járvány elsősorban a vízi szárnyasokat támadja. Fotó: depositphotos

A tavaly ősztől kezdődő és a mostani, áprilisban kezdődött járványt is a magas fertőző képességű madárinfluenza vírus H5N1 altípusa okozta. A szakemberek hozzáteszik, ez az altípus az eddigi tapasztalatok alapján gyorsabban terjed a baromfiállományokban és nagyobb mértékű elhullást okoz, mint a korábbi járványokban előforduló H5N8 altípus.

A néhány hete kezdődött járvány során Bács-Kiskun megyében idáig 69 baromfitelepen igazolták a vírus jelenlétét. Ezen gazdaságokban összesen 807 277 baromfi pusztult el vagy kellett leölni. Ezen túl további 134 912 állatott öltek le fertőzés gyanúja miatt, illetve megelőzés céljából.

A hét elején a Nébih laboratóriuma Bács-Kiskun megye és Csongrád-Csanád megye újabb területein igazolta a vírus jelenlétét. A Bács-Kiskun megyei Rém településén található, több mint 99 ezer pecsenyekacsát számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza gyanújára.

Szintén ezek a tünetek jelentkeztek a Csongrád-Csanád megyei Szentes településen egy 3050 egyedet számláló tenyészlúd-állományban.

Az állományok felszámolása folyamatban van. Az érintett gazdaságok körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet.

 A NÉBIH honlapján található adatok szerint Békés megyében utoljára április 28-án igazoltak fertőzést, Csongrád-Csanádban és Bács-Kiskunban május 10-én is igazoltak elsődleges és másodlagos eseteket.

A járvány kitörésekor a szükséges óvintézkedések közé tartozik az, hogy telepítési korlátozásokat rendelnek el. A NÉBIH-nél a járvány terjedésének függvényében döntenek arról, mikor nyílik lehetőség a szállítási és betelepítési korlátozások feloldására a korlátozás alatt álló területeken. Amíg járványvédelmi szempontból nem javul a helyzet, rendre újabb kitöréseket regisztrálnak, addig a korlátozások mindenképp érvényben maradnak.

A védőkörzetet a jogszabályi előírás alapján legalább az utolsó kitörést követően 21 napig, a megfigyelési körzetet pedig az utolsó kitörést követően 30 napig kell fenntartani. A betelepítések csak ezt követően indulhatnak meg. Bács-Kiskun megyében ez jelenleg közel 400 baromfitartó telepet érint.

Kérdésünkre a NÉBIH szakemberei elmondták, kiemelt jelentőséggel bír a madárinfluenza elleni védekezésben a járványvédelmi előírások szigorú betartása. A járványvédelmi minimumfeltételekről szóló országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az ebben leírtak betartása minden baromfitartó számára kötelező.

A járvány idején a baromfikat csak zártan szabad tartani. Fotó: depositphotos
A járvány idején a baromfikat csak zártan szabad tartani. Fotó: depositphotos

A baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az állatok almozására használt anyagot is zárt helyen kell tárolni. Kiemelt jelentőségű a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének csökkentése, kizárása, mert ilyen módon lehet minimalizálni annak kockázatát, hogy a baromfiállomány megfertőződjön a madárinfluenza vírusával. Az ország magas kockázatúnak azonosított megyéiben kötelező a baromfik zárt tartása.

„Egyetlen járvány sem jó hír, hiszen nagyon kedvezőtlen hatással van a termékpályára” – mondta lapunk érdeklődésére Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója. Hozzátette, a mostani járvány esetében egy rendkívül agresszív vírusról van szó, ami elsősorban a víziszárnyasokat, kacsákat, libákat, esetenként a fácánokat támadta meg, de az érintett területeken a tyúktelepeken is felbukkant.

A Baromfi Termék Tanács igazgatója elmondta, az elmúlt évekhez képest a csirkeállományban 10-15 százalékos csökkenéssel számolnak, ami már ágazagati problémát jelent.

„Járvány idején érthetően telepítési korlátozásokat vezetnek be, ez sincs jó hatással az ágazatra” – mondta Csorbai Attila, aki kifejtette, emiatt egyre több termelő gondolkozik el azon, hogy abbahagyja a csirkenevelést. Egyrészt amiatt, mert a korlátozások miatt bizonytalan, mikor tarthatnak újból csirkélet, másrészt pedig azért, mert nem bírják kigazdálkodni az elmúlt évben drasztikusan megemelkedett energia- és tápárakat.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!