2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Utoljára ennél jobban a legutóbbi, 2014-es választási évben ugrott meg a kormányzat adóssága az első két hónapban.

Januárban 344, februárban pedig 235 milliárd forinttal nőtt a központi kormányzat bruttó, nem konszolidált adóssága - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatásából. Vagyis 2018 első két hónapjában összesen 579 milliárd forinttal ugrott meg a tartozásállomány, ami a korábbi évekhez képest kiemelkedőnek tekinthető. Ennél nagyobb mértékben ugyanis a legutóbbi választási évben, 2014-ben nőtt ugyanezen időszak alatt az adósság.

Akkor majdnem 1400 milliárddal, 2015-ben 266, 2016-ban 251, tavaly pedig 393 milliárdos volt a két hónap alatt összehozott növekmény.

Február végére a központi kormányzat adóssága ezzel történelmi csúcsra, 27 325 milliárd forintra emelkedett.

A kormány mostani ciklusa alatt egyébként 2738 milliárd forinttal nőtt a költségvetés adóssága, igaz nominálisan nagyon nehéz megállítani az emelkedést és tartóssá tenni a csökkenő tendenciát.

Az idei 579 milliárdos megugrás hátterében több, ellentétes hatású tényező húzódik meg:

  • a költségvetés hiányát és a lejáró devizaadósságot finanszírozó nettó forintkibocsátás 732 milliárddal növelte az állományt,
  • a forint tavaly év végéhez bekövetkezett gyengülése 76 milliárddal növelte az adósságot,
  • a nettó devizatörlesztés 87,6 milliárddal,
  • a deviza-keresztárfolyamok változása miatt bekövetkezett mark-to-market betétállományok csökkenése 141,3 milliárddal apasztotta az adósságot.

A GDP-arányos ráta is megugrott

A költségvetés adósságának mostani növekedése a GDP-arányos államadósságot is megemelte tavaly év végéhez képest. A központi költségvetés adóssága mellett az államháztartáson belül 2017 végén 613 milliárdnyi egyéb adósságot tartottak nyilván. Ezt és az akkori GDP-t változatlannak tekintve az államadósság-ráta 73,6 százalékos lett volna február végén szemben a 2017 végi 72,1 százalékkal.

Az Eximbank 720 milliárdos adósságát is figyelembe véve még ennél is nagyobb lehet a teljes államháztartási tartozás: a tavaly év végi 74 százalék mostanra 75,5 százalékra emelkedhetett.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!