3p

2021 év elején még közel sem volt olyan ijesztő az infláció, mint napjainkban, a felfele induló árszínvonalban akkor erősen közrejátszott a dohánytermékek uniós előírások miatt végrehajtott erőteljes adóemelése. A termékkör adóztatása most ismét az Európai Bizottság előtt van, ám koránt sem biztos, hogy a tovább adóemeléssel célt érnének a döntéshozók.

A dohánytermékek jövedéki adója alapvetően meghatározza a végtermékek árát, hiszen ezek az egyik legnagyobb adótartalommal rendelkező termékek. Az európai döntéshozók és a tagállamok az adóktól több fontos célt is elvárnak, egyrészt komoly költségvetési bevételt, amely részben fedezi a dohányzás okozta egészségkárosodás társadalmi költségeit. Másrészt a viszonylag magas ártól azt is remélik, hogy a fogyasztók egy részét távol tartja a káros szenvedélytől, és a nikotinfüggők száma így csökken.

Az Európai Bizottság jelenleg dolgozik a dohánytermékek európai adóztatásának (és így nagyrészt árképzésének) kereteit meghatározó irányelv felülvizsgálatán, és a javaslat 2022 utolsó negyedévére várható. Az EB legutóbbi bejelentései alapján az új javaslat a füstmentes dohány- és nikotintermékekre, például az e-cigarettákra, a hevített dohánytermékekre és a nikotinos tasakokra is kiterjedne. Az érintettek egy része amellett száll síkra, hogy a jogalkotók tegyenek különbséget az egyes terméktípusok között, és a felmérések szerint kisebb egészségkárosító hatásúakat alacsonyabb adóval sújtsák.

Egy újabb adóemelés akár a feketepiacot is erősítheti. Fotó: MTI/Kovács Attila
Egy újabb adóemelés akár a feketepiacot is erősítheti. Fotó: MTI/Kovács Attila

Egyelőre ugyanakkor nem ismert, hogy ezt az utat fogják követni, vagy valamilyen egységes szempontrendszer alapján vetik ki az adókat. Ahogy arról is csak pletykák vannak, hogy a szabályozás keretében lesz-e adóemelésre vonatkozó előírás, vagy a cél az, hogy a teljes termékkört átfogó előírások legyenek. Magyarországon egyébként mind a hagyományos, mind a hevített termékek gyakorlatilag azonos elbírálás alá esnek, és jövedéki terméknek számítanak, és kizárólag dohányboltokban forgalmazhatóak. (Nem véletlenül léptek nagyon gyorsan az elmúlt hetekben a magyar hatóságok, amikor az Elf bar néven emlegetett e-cigaretta az adó és forgalmazási szabályokat áthágva került gyakran kiskorú fogyasztókhoz is.)

Az adóemelés egyébként sokak szerint immár kontraproduktív, hiszen a visszatartó erőt ezzel már nem lehet növelni, ráadásul a drágulás sokakat a fekete piac felé fordít, így az állami bevételek növekedése is megkérdőjeleződik. A KPMG nemrégiben készült tanulmánya is ezt támasztja alá, eszerint a dohánytermékek túlzott áremelése az illegális kereskedelem növekedéshez vezet, és nem befolyásolja érdemben a fogyasztást, amint azt Franciaország esete is mutatja. A cigarettaárak jelentős emelése szinte minimális hatással volt a dohányzás arányára, ugyanakkor az illegális cigarettafogyasztás meredek növekedéséhez vezetett, a 2017-es 13 százalékról 2021-re 29 százalékra ugrott ez az arány. Az illegális piac 2021-ben 6,2 milliárd eurónyi elmaradt adóbevételt juttatott a bűnözők kezére a francia állami költségvetés helyett.

Bonyolítja a helyzetet, hogy az Európa-szerte elszabadult infláció miatt a fogyasztók – egy része - nem képesek tolerálni a túlzott áremelkedést. Feltételezhető, hogy a túlzott költség emelések a dohánytermékek esetében sem működne a mostani szituációban, és sok fogyasztót a feketepiacra irányítana. Ez pedig végső soron nem csak a bűnözés növekedéséhez vezetne, de jelentős adóbevétel-kiesést is okozna. Ez különösen igaz lenne az alacsonyabb jövedelmű dohányosok esetében, akik általában a legtöbbet dohányoznak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!