3p

Közzétette legfrissebb becslését a márciusi ipari termelésről a Központi Statisztikai Hivatal.

A KSH friss közlése szerint 2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban hárommal kevesebb munkanap volt, mint 2023 márciusában. A feldolgozóipari alágak mindegyikében visszaesett a termelés, a legnagyobb mértékben a gép, gépi berendezés gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2024. februárinál 3,0 százalékkal kisebb volt. [Az első becslés alapján készült elemzésünket az alábbi dobozra kattintva olvashatja - ezekhez képest már csak kisebbet korrigált a KSH most, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 3,0 százalék helyett csak 2,8 százalékkal mérséklődött.]

2024. márciusban:

  • Az ipari termelés volumene 10,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt márciusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
  • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban az előző hónaphoz képest 3,0 százalékkal mérséklődött.
  • Az ipari export volumene 12,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 32 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 13,5, a 14 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 19,4 százalékkal esett vissza.
  • Az ipar belföldi értékesítése 7,7, a feldolgozóiparé 8,5 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest
  • Az iparon belül döntő (95 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 11,3, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 0,6 százalékkal csökkent, míg a csekély súlyú bányászat kibocsátása 1,1 százalékkal nőtt.
  • A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 27 százalékát képviselő járműgyártás volumene 11,5 százalékkal az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 9,4, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 12,6 százalékkal csökkent.
  •  Magyarország minden régiójában csökkent az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest: a legnagyobb mértékben, 16,2 százalékkal Nyugat-Dunántúlon, a legkevésbé, 3,0 százalékkal Dél-Alföldön.
  • A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 14,0 százalékkal kisebb volt a 2023. márciusinál. Az új belföldi rendelések 4,9, az új exportrendelések 15,4 százalékkal visszaestek. Az összes rendelésállomány március végén 21 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2024. január–márciusban az előző év azonos időszakához képest:

  • Az ipari termelés 4,1 százalékkal mérséklődött. Az összes értékesítés 61 százalékát adó külpiaci eladások volumene 5,9, a 39 százalékot képviselő hazai értékesítésé 4,1 százalékkal csökkent.
  • A feldolgozóipar tizenhárom alága közül tizenegyben visszaesett a termelés, a legnagyobb mértékben, 14,1 százalékkal a gép, gépi berendezés gyártásábanA legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása 5,3 százalékkal csökkent. Csupán két alágban nőtt a volumen: az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában 4,1, a .

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!