7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre több high-tech gép tölti meg a magyar agráriumot – hangzott el az AXIÁL zsámbéki sajtóbeszélgetésén.

Bár számos körülmény, például az ellátási láncokban kialakult problémák nehezítették a működést, a magyar piac meghatározó mezőgazdaságigép-forgalmazója, az AXIÁL Csoport kiemelkedő eredményeket ért el 2021-ben – hangzott el a rendezvényen.

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezető igazgatója pozitívan értékelte a cég 2021-es évét.

„A gépes üzletágak erős forgalma elsősorban a pályázatoknak köszönhető, de az építőipar tavalyi, 13 százalékos növekedése is segítette a cégcsoport fejlődését, az építőgépes üzletág ugyanis eddigi legsikeresebb évét zárta 2021-ben” – mondta Pitér Zsolt ügyvezető igazgató, aki hozzátette, az agrárgép-finanszírozást tekintve is jó eredményeket hozott a 2021-es év.

Felkészülés

Mint kiderült, az elmúlt időszakban az agrárgéppiac szereplőinek helyzetét nehezítette a szállítási láncok akadozása, elsősorban a tengerentúli alapanyagok, az elektronikai alkatrészek hiánya. A tengeri szállítás drágulása, a kapacitás csökkenése, a szállítókonténerek és a csomagolóanyagok hiánya olyan hatást gyakorolt a gyártói oldalra, amely komolyan befolyásolta a szállítási készségüket.

„Ezeken felül jelentős drágulással is számolni kellett, mely áremelkedések a mai napig sem álltak meg” – jelentette ki Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető. Elmondta, többször előfordult az elmúlt időszakban, hogy az általuk megrendelt gépeknek még a leszállítás előtt emelkedett az ára. Ilyenkor dönteniük kell, vállalják-e az emelt árat és úgy értékesítik tovább, mert ha nem, akkor a gyártó másnak adja el a gépeket.

Harsányi Zsolt: Ha ma megrendelnek nálunk egy traktort, akkor a minimális átvételi idő hat hónap. Fotó: AXIÁL
Harsányi Zsolt: Ha ma megrendelnek nálunk egy traktort, akkor a minimális átvételi idő hat hónap. Fotó: AXIÁL

„Az eddigi kvótáink a jövőben is megmaradnak, de hiába emelkedik a hazai kereslet az általunk forgalmazott mezőgazdasági gépek piacán, jelentősen nem tudunk bővülni, hiszen a gyártók kapacitása is véges. Ha ma megrendelnek nálunk egy traktort, akkor a minimális átvételi idő hat hónap, de inkább egy évet ígérünk a vevőinknek” – tette hozzá Harsányi Zsolt.

Betáraznak

Az idei év során az orosz-ukrán konfliktus okoz bizonytalanságot. Ezért úgy döntöttek, a 2021-re tervezett számoknál legalább 30-40 százalékkal nagyobb készlettel kalkulálnak. Így tudják csak megfelelő biztonsággal kiszolgálni a partnereket – mondta Pintér Zsolt.

Pintér Zsolt: 2022-ben 30-40 százalékkal nagyobb készlettel kalkulálunk. Fotó: AXIÁL
Pintér Zsolt: 2022-ben 30-40 százalékkal nagyobb készlettel kalkulálunk. Fotó: AXIÁL

A tervezett fejlesztésekről elhangzott, a tavaly a részben a Pénzügyminisztérium támogatásával megvalósult kibővített Alkatrész Logisztikai Központ átadása jelenleg a Miskolc közvetlen szomszédságában lévő Felsőzsolcán építenek új, korszerű telephelyet, aminek az alapkőletétele megtörtént és az üzemet várhatóan az ősz folyamán át is adják, így a cég partnereit még gyorsabban és hatékonyabban tudják majd kiszolgálni. A cég bajai telephelyén a mobil szervizszerelői számára egy 6 állásos műhely építését kezdték meg, ami ugyancsak az év második felében meg is kezdi a működését.

Egyre több a korszerű gép

Pintér Zsolt ügyvezető a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézetének adatait idézve azt is elmondta, hogy a magyar gazdák egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközökre.

Ez a folyamat 2016-ban indult el, akkor egy év alatt a gazdák összesen 127 milliárd forintot fordítottak mezőgazdasági gépek beszerzésére. Ez a szám egy év múlva több mint 20 milliárddal emelkedett. A növekedés 2019-ben elérte a 185 milliárd forintot. Egy év múlva kis visszaesés következett, majd tavaly az előző évi 184 milliárdot jelentősen meghaladva összesen 230 milliárd forintot fordítottak a gazdálkodók gépparkjuk bővítésére, ami több mint 25 százalékos növekedés.

„A teljes járműpiacot nézve ez kiemelkedő eredmény, hiszen az új személyautók magyarországi piaca például a múlt évben közel 5 százalékkal csökkent, elsősorban az ellátási problémák, köztük a chiphiány miatt” – mondta Pintér Zsolt. 

Nyitás a precíziós agrárium felé

A munkaerőhiány az agráriumot sem kerüli el – hangzott el a zsámbéki eseményen. Amíg a jövő útja egyértelműen a precíziós eszközök használata az agráriumban. Ezen a területen nem is a korszerű gépek beszerzése jelenti a gondot, hanem a szakemberhiány.

A mezőgazdaságban ma már majdnem teljesen automatizált gépek működnek, amelyeket gyakran táblagépekről is lehet irányítani.

A zsámbéki Drivingcamp vezetéstechnikai tanpályán tartott bemutatón Katona János a gyakorlatban is bemutatta, mire képesek ezek a gépek.

A Claas 950 axion traktor vezetőfülkéjében ketten kényelmesen elférünk. A hagyományos pedálok természetesen megvannak, a vezető akár manuálisan is vezethetné a több mint 400 lóerős monstrumot, a fokozatmentes automataváltó finoman tenné a dolgát akkor is, ha emberi kéz és láb irányítaná a technikát, de a fülke jobb oldalát betöltő kütyük és a hozzájuk tartozó képernyők majdhogynem feleslegessé teszi az emberi beavatkozást. A majdnem amiatt indokolt, mert a délelőtti beszélgetésen Harsányi Zsolt elmondta, a digitalizációnak köszönhetően a gépek sok mindent elvégeznek helyettünk, de a feladatok beprogramozása és a döntések meghozatala még mindig az emberé.

Amerre nézünk a traktor fülkéjében, mindenhol kütyük. Fotó: Jernei Gábor
Amerre nézünk a traktor fülkéjében, mindenhol kütyük. Fotó: Jernei Gábor

„Ha mindent pontosan meghatároztam, akkor az indulás után nekem tulajdonképpen csak gyönyörködnöm kell a tájban” – mondja mosolyogva Katona János, majd rögtön hozzáteszi, a figyelem azonban elsősorban a gépé kell, hogy legyen. A képernyőn látszik, az egész pályát lemodellezte a program, a traktor pontosan az előre megszabott útvonalon halad. A kanyarok előtt Katona János módosít a beállításokon, csökken a sebesség, majd a hosszú egyenesben a kihelyezett bólyák között szlalomozik a traktor.

Persze mindez a bemutató kedvéért történik, a gépnek másnap már a földeken kell tennie a dolgát. Két-három centiméteres hibahatáron belül mozogva teszi a dolgát, a megfelelő fordulatszám-tartományok beállításával pedig a fogyasztást is optimalizálni tudják.

„A mai üzemanyagárak mellett a gazdák nem lehetnek a maguk ellenségei, ebben a technika is segít nekik” – teszi hozzá Katona János, aki még elmondja, folyamatosan szervezik és tartják a tanfolyamokat azoknak a gazdáknak, akik precíziós gépeket fognak a jövőben használni. Szükség is van erre, hiszen csak az általunk kipróbált traktor ára meghaladja a százmillió forintot.

A bemutatón ki lehetett próbálni a mezőgazdasági gépeket. Fotó: Jernei Gábor
A bemutatón ki lehetett próbálni a mezőgazdasági gépeket. Fotó: Jernei Gábor

Az eredményes vizsgával sem ér véget a kapcsolat.

„Ilyenkor adok egy névjegyet és a gazdák bármikor hívhatnak, ha segítségre szorulnak” – mondja Katona János.

A legkorszerűbb mezőgazdasági gépeket számos technológiai újítás is segíti. Ezek egyike a mAXI-NET 2.0 elnevezésű hálózat, melyet az AXIÁL Kft. – az Infobex Kft. közreműködésével és az Európai Űrügynökség anyagi hozzájárulásával – 2021 őszén indított el. Ennek lényege, hogy a vállalat az agrárgépek számára immáron négy – GPS, GLONASS, GALILEO és BeiDou – helymeghatározó rendszer, több műhold segítségével, magasabb jelminőséggel minden eddiginél korszerűbb, pontosabb és megbízhatóbb RTK korrekciós jelszolgáltatás tud biztosítani – tudtuk meg Pintér Zsolttól.

Harsányi Zsolt mindehhez hozzátette, ha az évelső hónapjait meghatározó bizonytalanság enyhülni fog, akkor közép- és hosszú távon a magyar agrárium a legkorszerűbb eszközökkel, gépekkel a korábbi évtizedekhez képest lendületes fejlődésre lesz képes.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!