2018. augusztus 14. 09:28
MTI

Az első fél év átlaga is stagnálást mutat a tavalyi év azonos időszakához képest.

Júniusban a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakival azonos szinten álltak, a növényi termékek ára 3,5 százalékkal emelkedett, míg  az élő állatok és állati termékek ára 5,6 százalékkal  csökkent - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

A gabonafélék ára 12,7 százalékkal emelkedett. A gyümölcsök ára 19,5 százalékkal esett vissza. Ezen belül a jelentős súlyt képviselő meggyfélék termelői ára 40 százalékkal volt alacsonyabb, miközben a felvásárolt meggy mennyisége mintegy két és félszeresére nőtt, közölte a KSH. A zöldségfélék ára 4,6, a burgonyáé 34,2 százalékkal lett magasabb.

Az élő állatok ára 7,9, az állati termékeké 0,4 százalékkal csökkent. A vágósertés ára 18 százalékkal volt alacsonyabb, a tojás ára 1,8 százalékkal haladta meg a tavaly júniusit. 

Az első fél év átlagát tekintve sem változtak a termelői árak a múlt év azonos időszakához viszonyítva: a növényi termékek ára 1,0 százalékkal magasabb, az élő állatok és állati termékek átlagára 1,7 százalékkal alacsonyabb volt.