<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Már többezren töltötték ki a K-Monitor kérdőívét, amely arra fókuszál, hoy mennyire volt jellemző soron kívül oltáshoz jutni Magyarországon. Még nyitva a felmérés, bárki rászánhat 10 percet.

A kitöltők nagy része elfogadta az oltási sorrendet, és nem tett semmit annak érdekében, hogy előrébb kerüljön a sorban, sőt, sokan nem is ismernek olyat, aki ilyet tett volna - írja a K-Monitor a felmérés elindítását követő egy hét tapasztalatairól.

 • "Nem hallottam trükközésekről a környezetemben.”
 • "Csak a sajtóban találkoztam ilyennel, pedig több száz egészségügyi, illetve jómódú ismerősöm van.” 
 • „Trükközésről nem hallottam, csak olyanról, aki a kidobásra ítélt vakcinát fogadta el."

A magyar emberek kreatívak. Fotó: DepositphotosA magyar emberek kreatívak. Fotó: Depositphotos
Gyorsan közismertté vált azonban a tény, amikor megkezdődött a lakossági oltás, hogy egy oltóanyaggal teli ampullában több oltásra elegendő anyag van, amelyet nem lehet visszafagyasztani másnapra, és központi protokoll híján egyéni megoldások születtek a veszteség elkerülése érdekében. Számos kitöltő említi, hogy ez volt az egyetlen “trükközés”, amiről tudomást szereztek. A legtöbb kitöltő azok közül, akik így, utolsó pillanatos háziorvosi behívó segítségével jutottak  a kimaradó”, lepattanó” vagy „maradék” oltásokhoz, ezt nem gondolja visszaélésnek vagy befolyásolásnak.

Többen megosztották az orgánummal, amit a “Pfizer Black Friday” napon vagy azt követően tapasztaltak, amikor behívás nélkül mentek oltópontra: 

 • „Az április végi "Pfizer pénteken" időpont nélkül beálltam az oltópontnál lévő sorba.“
 • „Az első “Pfizer napon” mentem el és álltam sorban - ez jó döntés volt. Kínait ajánlottak fel, azt semmiképpen nem akartam.” 

Az oltási sorrend egyértelmű befolyásolására is hoztak példákat a kérdőívet eddig kitöltők. Többeknek bevallottan segítettek a magán- vagy az állami szférában dolgozó nem egészségügyi kapcsolataik abban, hogy előrébb jussanak az oltandók sorában. 

 • „Közigazgatásban dolgozó ismerősömön keresztül kaptam oltást, ami elvileg a pedagógusok kampányoltásából megmaradt.” 
 • „Én arra lennék kíváncsi, hogyan tudott egy nagy cég ennyi adag Pfizert felhalmozni, hogy a dolgozói után már azok rokonait is elkezdte oltani. Örülök neki természetesen, mert én is a rokonom segítségével jutottam így oltáshoz.”

Többen kérték a háziorvosuk, vagy a befolyással rendelkező orvosuk soron kívüli közreműködését abban, hogy előbbre kerüljenek az oltandók listáján:

 • „Szüleimet behívta a háziorvos oltásra, megkérdezték, hogy esetleg mehetnék-e én is velük. Mehettem. (28 éves vagyok.)” 

A kitöltők között többen beismerték, hogy hazudtak az egészségügyi munkaviszonyukról:

 • „Azt hazudtam, hogy aktív egészségügyi dolgozó vagyok. Pedig már nem.”
 • „Egészségügyi dolgozónak adtam ki magam.” 

Voltak, akiknek lelkiismeret-furdalásuk volt amiatt, hogy megpróbálták befolyásolni az oltás menetét: 

 • „15.000 forintot fizettem, és rossz érzésem volt, hogy mennyire alávaló rendszer ez, hogy így lehet előrébb kerülni…”
 • „Azért volt rossz érzésem, mert utálom, hogy ügyeskedni kellett, hogy végre kapjak oltást, és azt a fajtát, amit szeretnék.” 

Néhány kitöltő krónikus betegségben szenved, és úgy vélte, hogy neki magának kell lépni azért, hogy megfelelő vakcinát kapjon.

 • „Tisztességtelennek tartottam a vakcinák elosztását, krónikus alapbetegségem ellenére a háziorvos hónapokig nem keresett megfelelő oltóanyaggal és érdeklődésemre csak azt a választ kaptam folyton, hogy ő se kapott Pfizer-vakcinát.”

Az önbevallókhoz” képest sokkal többen vannak, akik ismerősi körben hallottak visszaélésekről: 

 • „Néhány ismerősöm kihasználta, hogy ismernek oltóponton szolgálatot teljesítő alkalmazottat”. 
 • „Van ismerősöm, aki egy budai körzetéből átjelentkezett egy Bács megyei kis faluba, aminek a körzeti orvosa garantálta neki a Pfizert, viszonylag korán. Egy másik ismerősömet, nyugdíjas általános iskolai tanárnőt, orvos férje bejelentette alkalmazottként a magánpraxisába, így “egészségügyi dolgozóként” egészen korán oltották.” „A volt évfolyamtársam (24 éves, egészséges) úgy kapott Pfizert hónapokkal előttem hogy az édesanyja egészségügyis.”
 • "Volt olyan ismerősöm, aki 4 oltást kapott. Először a kínai vakcinával oltották, majd amikor kiderült, hogy külföldön nem fogadják el, elintézett magának 2 Pfizer-oltást is.”

Egészen másféle visszaélésről számolt be az a válaszadó, aki egy vakcinaellenes emberről hallotta, hogy oltás beadása nélkül is kapott papírt az oltásról. 

 • „Háziorvosnál megfelelő összegért csak papíron kaptak oltást emberek.”
 • „Ismerősömnek van oltási igazolványa oltás nélkül.”
 • „Sajnos volt az ismeretségi körömben olyan aki "csak papíron" kapott oltást” - említette néhány budapesti és vidéki kitöltő is. 

Bár az oltás menetével sok kitöltő nem volt elégedett, sokan kiemelték, hogy mennyire hálásak az oltakozásban résztvevő orvosoknak és egészségügyi szakembereknek. Az egészségügyi dolgozók fantasztikusak! Holtfáradtan, túlterhelve is kedvesek voltak.” „A háziorvos hihetetlen munkabírása és tenniakarása nagyon meghatott.” - írták vidéki adatközlők. „Az egészségügyi dolgozók maximális odafigyeléssel és emberséggel tették a dolgukat, amit ezúton is köszönök Nekik!”  - osztotta meg véleményét egy budapesti válaszadó. 

Aki szeretne részt venni a felmérésben, az IDE KATTINTVA még mindig megteheti. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.