<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Márciusban 12 830 használt személyautót regisztráltak Magyarországon, a februárinál 8 százalékkal, a tavaly márciusinál 22 százalékkal többet; a koronavírus-járvány kitörése, 2020 februárja óta nem volt ekkora forgalom a használt autók importjában.

A használtautó-behozatal felfutásának oka egyértelműen az újautó-kínálat visszaesése. Az Ukrajnában zajló háború közvetett hatásai miatt tovább súlyosbodó alkatrész- és segédanyaghiány márciusban általában tovább növelte a várakozási időt a márkakereskedéseknél - mondta Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója az MTI-nek. Hozzátette: a kereslet egy része a gyorsabban elérhető használt autók piacán jelenik meg.

A használtautó-importot még a gyengülő forintárfolyam sem tudta visszafogni az adatok szerint.

A hirdetési portál szerint az első negyedévben behozott használt személyautók több mint harminc százalékát három márka, a Volkswagen, az Opel és a Ford gyártmányai teszik ki. A behozott autóknak már csaknem fele, 48 százaléka az alsó-közép, illetve a kisautó kategóriába sorolható, a járvány kitörése előtt ez az érték 42 százalék volt.

Az év első három hónapjában 14 százalékkal több használt autót regisztráltak, mint az előző év azonos időszakában, viszont 11 százalékkal kevesebb újat adtak el. Fotó: DepositphotosAz év első három hónapjában 14 százalékkal több használt autót regisztráltak, mint az előző év azonos időszakában, viszont 11 százalékkal kevesebb újat adtak el. Fotó: Depositphotos

Az újautó-eladásoknál jelentkező problémák legkorábban az év második felében enyhülnek majd érezhetően, a JóAutók.hu előrejelzése szerint ezért az importált használt autók mennyisége az év nagy részében magas szinten marad. Így idén várhatóan 140 ezernél is több használt autó érkezik majd az országba a tavalyi 132 200 után.

Az év első három hónapjában 35 313 használt import autót regisztráltak, 14 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 28 690 volt, ami csaknem 11 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól - közölte a JóAutók.hu.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.