<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Európai Unió külügyminisztereinek informális tanácskozása zajlik tegnap óta Prágában, és ma a háború kérdéseivel foglakoztak az ország képviselői. Ennek kapcsán tett egy fontos bejelentést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon.

Fontos bejelentést tett Prágában Szijjártó Péter az energiaellátás tekintetében. Mint mondta, Magyarországon jól állunk a földgáztárolók feltöltésében, fogyasztásarányosan 36,5 százalék fölé mentünk már, ami az Európai Unió által előírt elvárás felett van. Ehez képest Európában az átlagos földgázfeltöltöttség 21,4 százalék. Ugyanakkor a magyar kormány célja a maximális energiabiztonsági ellátásnak az elérése, hogy biztosítsuk, hogy se a most, se a következő télen emberek ne kerüljenek olyan méltatlan helyzetbe, hogy ne tudjanak fűteni, meleg vizet használni, vagy főzni.

Örömmel jelentette be. Fotó: FacebookÖrömmel jelentette be. Fotó: Facebook

Emellett arról is gondoskodni kell, hogy a magyar gazdaság működőképes maradjon, ne okozzon munkabeszüntetést vagy elbocsátásokat. Ezért is döntött a kormány úgy, hogy a már leszerződött mennyiségeken felül plusz gázvásárlásokat céloz meg. 

"Ezért is jártam a nyár első felében Moszkvában, hogy a már megkötött hosszútávú gázvásárlásokon túl a Gazpromtúl újabb mennyiségeket is vásárolhassunk. Megtörtént a megállapodás, alá is írtuk, hogy további gázmennyiségek érkeznek a szeptemberi és az októberi hónapban. Napi 5,8 millió köbméterre emeli a Gazprom a plusz szállítás maximális mértékét, mégpedig a déli szállítási útvonalon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián át. Augusztusban napi  2,6 millió köbméter volt a pluszmennyiség" - jelentette be Szijjártó Péter.

Ma arról is tárgyaltak a külügyminiszterek, hogy egyes tagállamok felvetették az Oroszország elleni  vízumtilalmat. Ebben nincs egyhangúság, nem lesz általános vízumtilalom egyelőre, ugyanakkor az Európai Unió felmondja a vízumkönnyítést Oroszországgal. 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.