<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Orbán-kabinet által gondosan ápolt jó viszony ellenére az oroszok májusban már a tőzsdei árnál is drágábban adtak gázt Magyarországnak.

Májusban rekordösszegért, ezer köbméterenként átlag 1364 euróért vette Magyarország a gázt Oroszországtól, ami az irányadó, két hónappal korábbi tőzsdei árnál 6 százalékkal drágább - derül ki a Népszava által a Központi Statisztikai Hivatal friss külkereskedelmi adatai alapján elvégzett számításából.

Eddig úgy tudtuk, a tavaly októbertől hatályos új magyar-orosz gázszerződés keretében minden addiginál kedvezőbb áron kapunk fűőanyagot a Gazpromtól. Valójában azonban az oroszok az Európában irányadó, holland gáztőzsde árain kereskednek velünk is, csak két hónappal elcsúsztatva érvényesítik a tőzsdei árváltozásokat.

A lap friss számításai szerint a májusi orosz gázárunk viszonyítási alapja, tehát a márciusi tőzsdei gázár 1282 euró volt, ami így szűk száz euróval alacsonyabb az oroszok által ez alapján nekünk kiszámlázott összegnél. Ha az orosz májust a holland májussal vetjük össze, akkor is az jön ki, hogy

az oroszok közel 50 százalékkal többet kértek Magyarországtól a gázért, mint amennyit ugyanakkor a holland tőzsdén kellett volna fizetni érte.