<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Orbán-kabinet által gondosan ápolt jó viszony ellenére az oroszok májusban már a tőzsdei árnál is drágábban adtak gázt Magyarországnak.

Májusban rekordösszegért, ezer köbméterenként átlag 1364 euróért vette Magyarország a gázt Oroszországtól, ami az irányadó, két hónappal korábbi tőzsdei árnál 6 százalékkal drágább - derül ki a Népszava által a Központi Statisztikai Hivatal friss külkereskedelmi adatai alapján elvégzett számításából.

Eddig úgy tudtuk, a tavaly októbertől hatályos új magyar-orosz gázszerződés keretében minden addiginál kedvezőbb áron kapunk fűőanyagot a Gazpromtól. Valójában azonban az oroszok az Európában irányadó, holland gáztőzsde árain kereskednek velünk is, csak két hónappal elcsúsztatva érvényesítik a tőzsdei árváltozásokat.

A lap friss számításai szerint a májusi orosz gázárunk viszonyítási alapja, tehát a márciusi tőzsdei gázár 1282 euró volt, ami így szűk száz euróval alacsonyabb az oroszok által ez alapján nekünk kiszámlázott összegnél. Ha az orosz májust a holland májussal vetjük össze, akkor is az jön ki, hogy

az oroszok közel 50 százalékkal többet kértek Magyarországtól a gázért, mint amennyit ugyanakkor a holland tőzsdén kellett volna fizetni érte.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.