<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint az EU 27 tagországa közül csak a balti államokban és Lengyelországban volt magasabb a 2021. decemberi éves pénzromlás, mint nálunk.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közzétette, mekkora volt az éves infláció tavaly decemberben az EU és az eurózóna egészében, valamint az egyes tagországokban.

Ebből kiderül, hogy az eurózónában gyorsult az infláció, decemberben 5 százalékot ért el, szemben a novemberi 4,9-cel. Az EU-é viszont még az eurózónáét is meghaladta, 5,3 százalékkal, ez is 0,1 százalékpontos egyhavi növekedés (az EU 27 tagországé közül 19 szerepel az eurózónában).

Több EU-s országban nőtt az infláció, mint ahányban stagnált, vagy csökkent. Fotó: depositphotosTöbb EU-s országban nőtt az infláció, mint ahányban stagnált, vagy csökkent. Fotó: depositphotos

A legalacsonyabb fogyasztóiár-indexet Máltán mértek, 2,6 százalékosat, ezzel szemben a legmagasabbat, 12 százalékosat Észtországban.

Magyarország a magasabb inflációjú tagországok között szerepel, a 14 éves csúcson lévő pénzromlásnál magasabbat csak Lengyelországban és a balti országokban (Lettországban, Litvániában és Észtországban) mértek.

Az Eurostat összesítéséből azt is megtudhatjuk, hogy míg hét tagországban novemberről decemberre lassult az infláció - vagyis annak éves szintje alacsonyabb lett -, addig kettőben ugyanakkora lett, ezzel szemben nem kevesebb, mint tizennyolcban gyorsult, azaz magasabb lett a 2021-es év utolsó havában, mint az utolsó előttiben.

Az az inflációs folyamatokat nyomonkövetők számára aligha meglepetés, hogy ahol magasabb lett a fogyasztóiár-index, ott ezt alapvetően az energiárak növekedése indukálta. Ezek "hozzájárulása" 2,46 százalékpont volt az eurózóna 5 százalékos mutatójához - magyarul, csaknem a fele ennek a tényezőnek tudható be -, a szolgáltatáso drágulása 1,02 százalékponttal, a nem-energetikai ipari termékek 0,78 százalékponttal, míg az élelmiszerek, a szeszesitalok és a dohánytermékek 0,71 százalékponttal.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.