2p

Újabb csapást szenvedhet el Magyarország, ugyanis a várhatóan felfüggesztésre kerülő kifizetéseket továbbiak követhetik.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az Európai Bizottság várhatóan nem fog enyhíteni korábbi javaslatán, és továbbra is a kohéziós programok 7,5 milliárd eurónyi forrásának befagyasztását fogja javasolni az Európai Tanácsnak. A Helyreállítási Alap 5,8 milliárd eurós forrásainak befagyasztásával együtt ezzel 13,3 milliárd euróhoz nem jutna hozza Magyarország, amennyiben a Tanács elfogadja a Bizottság ajánlását.

Már ez is óriási csapás a magyar gazdaság számára, ugyanakkor könnyen lehet, hogy ezzel még nem értünk a negatív folyamatok végére. A portfolio.hu arról írt, hogy nem valószínű, hogy a következő 2-3 hétben engedik jóváhagyni a felfüggesztési veszélyben lévő három Operatív Programot. Ez pedig váratlanul súlyos következményhez is elvezethet: akár 11,4 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrásunkat is felfüggeszthetik a hírekben szereplő 7,5 milliárd euró helyett.

Orbán Viktor és vele az ország helyzete is egyre nehezebb. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Orbán Viktor és vele az ország helyzete is egyre nehezebb. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A lap információi szerint egyáltalán nem biztos, hogy a december 6-i pénzügyminiszteri tanácsülésen már döntenek a magyar ügyekben, mert néhány tagállamban idő kell a parlamenti jóváhagyások megszerzéséhez, mire az adott tagállam kormányát képviselő miniszter a Tanácsban szavazhat. Sőt akár az is lehet, hogy az összecsúszó nagy ügyeket (ukrajnai támogatás, globális minimumadó, svéd- és finn NATO-csatlakozás, illetve a magyar jogállamisági eljárásban a felfüggesztési javaslat és a helyreállítási programunk jóváhagyása) végül a december 15-16-i EU-csúcson is megtárgyalják az állam- és kormányfők, és az összetett politikai alku tartalmát végül a rákövetkező napokban hagyja jóvá valamely tanácsi formáció.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!