2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az uniós pénzek bűvöletében saját magának ásott gödröt a magyar kormány? Így is lehet értelmezni azt, ami most történik.

Laptársunk, a Privátbankár a Magyarországnak járó uniós források ügyének legújabb fordulatait elemző cikkében arról ír, hogy a brüsszeli források mára egyértelműen megerősítették a tegnapi lapértesüléseket, amelyek szerint az Európai Bizottság nem fog enyhíteni korábbi javaslatán, és továbbra is a kohéziós programok 7,5 milliárd eurónyi forrásának befagyasztását fogja javasolni az Európai Tanácsnak.

A Helyreállítási Alap 5,8 milliárd eurós forrásainak befagyasztásával együtt ezzel 13,3 milliárd euróhoz nem jutna hozza Magyarország, amennyiben a Tanács elfogadja a Bizottság ajánlását.Az elmúlt hónapokban, hetekben, napokban folyamatosan jöttek a gyakran egymásnak ellentmondó hírek a tárgyalások állásáról, a Bizottság várható állásfoglalásának tartalmáról.

A Politicóra hivatkozva a Privátbankár arról ír, hogy ugyan a színfalak mögött zajló egyeztetésekről csak töredékes, nem igazolható információink vannak, illetve az egyes szereplők fejébe se láthatunk bele, egyes információk arra utalnak, hogy ez a húzd meg, ereszd meg játék tudatos stratégia is lehetett a Bizottság részéről.

Miközben a magyar kormány abban a hitben élhetett, hogy a meghozott és kilátásba helyezett, a valóságban azonban hatalmát és a pénz elosztásának magyar gyakorlatát nem veszélyeztető intézkedéseivel megnyithatja a brüsszeli kassza kulcsát, valójában erre nem volt esélye. Azzal azonban, hogy Orbán Viktor és kormányának tagjai a meghozott törvényekkel is elismerték, hogy valóban vannak korrupciós és jogállamisági gondok a kormány korábbi működésével, maguk adták meg az indokot a pénzek befagyasztására.

A meghozott törvények ugyan elégtelenek ahhoz, hogy valódi változást hozzanak e kérdésekben, azonban a pénzek esetleges kifizetésének további lebegtetésével továbbra is nyomást tud majd gyakorolni a magyar kormányra a Bizottság - ha a Tanács is az ajánlásnak megfelelő döntést hoz majd. További részletek a Privátbankár cikkében olvashatók.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!