2018. október 30. 10:10
mfor.hu

Ha addig nem sikerül megállapodni, akkor decemberben a teljes kínai exportot vámmal sújthatja az USA.

Donald Trump még nagyobb fokozatra kapcsolt a kereskedelmi háborúban, és immár a teljes kínai import megvámolása került terítékre. A Bloomberg beszámolója szerint Trump decemberben a maradék 270 milliárd kínai importra is védővámot vet ki, ha a novemberi tárgyalások nem hoznak átütő eredményt.

Hozzá kell persze tenni, hogy az eddig bejelentett vámoknak a jó része még nem lépett életbe, látva Trump eltökéltségét, azonban a végkifejlet nem kérdéses. A nagy kérdés továbbra is az, hogy a kínaiak fejet fognak-e hajtani, vagy beleállnak a küzdelembe, ennek kapcsán ráadásul ahány szakértő, annyiféle találgatás lát napvilágot. Kommunikáció szintjén a kínai vezetés mindenesetre eltökélt, és azt hangoztatják, hogy nem engednek az amerikai nyomásnak, a gazdasági érdekeik ugyanakkor mást diktálnának. A legvalószínűbb forgatóköny az, hogy a jüan leértékelésével és kormányzati ösztönzőkkel igyekeznek majd a a kínai exportot lendületbe tartani.

Az amerikai-kínai tárgyalások szempontjából az elemzők kiemelt fontosságúnak tartják a november végi Buenos Aires-i G20 csúcstalálkozót, de előkészület alatt áll egy találkozó a két elnök között is. Így nem teljesen reménytelen, hogy valami kompromisszum mégis születik majd a felek között.

Eközben az amerikaiak egy kínai állami céget is kitiltottak a piacaikról. A Fujian Jinhua nevű, félvezetőket gyártó vállalat termékeinek távoltartása talán nem is olyan meglepő. Figyelembe véve, hogy néhány hete az amerikai sajtó arról írt, hogy egy óriási, Peking által szervezett informatikai kémkedési botrány nyomait fedezték fel, vélhetőleg az amerikaiak jóval óvatosabbak lettek.

Ha igazak a Bloomberg értesülései, akkor a történelem egyik legnagyobb ipari kémkedési botrányáról lehet szó. Az ügy dióhéjban annyi, hogy a hírügynökség hatósági forrásokra hivatkozva azt írta korábban, hogy a kínai kormány több mint 30 amerikai óriáscég, köztük az Apple szervereihez szerzett hozzáférést, úgy, hogy rizsszem méretű chipeket építettek kínában készített alkatrészekbe. Más kérdés, hogy az érintett amerikai cégek később cáfolták a biztonsági incidenst. Ugyanakkor eszünkbe juthat az a mondás, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél, a Fujian Jinhua kitiltása kapcsán megszólaló amerikai kereskedelmi miniszter, Wilbur Ross a nemzetbiztonsági kockázatokat emlegette.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.