3p

Úgy tűnik Kaposvár Önkormányzata megtalálta Mészáros Lőrinc egykori bérleménye, a Deseda kemping felújítására a kivitelezőt. A közbeszerzési rendszerben jól ismert cég újíthatja fel a ráncfelvarrásra ítéltetett, jobb napokat látott ingatlant.

2018-ban járt körbe a hír, hogy a már régóta romokban heverő Deseda kempingre tízéves bérleti szerződést kötött Kaposvár Önkormányzata és a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Balatontourist Camping Kft. Azóta hatszor-nyolcszor írták ki az újjáépítésről szóló közbeszerzési kiírást, de pénzhiány vagy egyéb okok miatt számtalanszor nem tudtak nyertest hirdetni. 

A kép csalókda. Ez egy korábbi nyertes látványterve. Illusztráció: Facebook
A kép csalókda. Ez egy korábbi nyertes látványterve. Illusztráció: Facebook

2023 nyarán aztán a kapost.hu arról számolt be, hogy Szita Károly polgármester a június 22-i kaposvári közmeghallgatáson azt mondta, hogy „lejárt a Balatontourist Camping Kft.-vel kötött bérbeadási szerződés”, ezért újabb pályáztatásra kerül sor. A lap szerint azonban 2018-ban a Balatontourist Camping Kft. 10 éves bérleti és együttműködési szerződést kötött a kaposvári Deseda kemping fejlesztésére és üzemeltetésére.

A létesítmény működtetésére egyedüliként pályázó Balatontourist Camping Kft. az egykori szerződés szerint az első három naptári évben az üzemeltetésből származó nettó árbevétel minimum 6 százalékát, de legalább 4 millió forint plusz áfát, az ezt követő években a nettó árbevétel minimum 8 százalékát, de legalább 6 millió forint plusz áfa bérleti díjat kellett (volna) fizetnie.

Csakhogy mivel időközben Mészáros Lőrinc egy még nagyobb cég, a Hunguest Hotels tulajdonosa lett, azzal, hogy a Balatontourist Camping leányvállalatként beolvadt a cégbe, a bérleti szerződés minden bizonnyal okafogyottá vált. 

Mindenesetre a 2021-ben kiírt közbeszerzésre jelentkezők között még a legalacsonyabb áron is 2,9 milliárd forintért vállalták volna a felújítást, most azonban 1,5 milliárdért meg is találták a nyertest. Aki nem más, mint a Variabau Vegyesprofilú Kft., amely kilenc pályázó elől vitte el a projektet. Kérdés, hogy ez a cég lesz-e a végső megoldás az elmúlt évek hányattatott sorsú felújítási kezdeményezései sorában.

A legfrissebb, 2023. november 3-án aláírt szerződés értelmében a cég feladata a Deseda kemping átfogó rekonstrukciója, 4 csillagos kempinggé való átalakítása 400-450 fő befogadására alkalmas épületekkel, lakókocsis, illetve sátorhelyekkel.

Ennek értelmében egy 204 négyzetméteres épületben kapna helyet a recepció, az étterem és esetlegesen egy kisbolt. De lesz színpad, és 30 darab, egyenként 32 négyzetméteres, 4-5 fős mobilház is. A lakókocsikat 58 darab parcella, míg a sátrakat 14 kis parcella várja majd. A meglévő sportpályát is felújítják.

Az egri Variabau Kft. jól ismert szereplő a közbeszerzési pályázatokon. Többek között ez az a cég, amely az eredetinél 900 millió forinttal nagyobb pluszköltséggel (nettó 2,827 millió forintért) építette fel a hatvani kézilabda csarnokot, nyert pályázatot az Eszterházy Károly Egyetem épületenergetikai fejlesztésére (1,5 milliárd forint), vagy építette meg a Keleti pályaudvar utascentrumát 1,6 milliárdért egy társcéggel.

Egyébként a közbeszerzéseken sokszor aranyérmes cég 2018-ban még csak nettó 250 milliós forgalmat bonyolított, míg tavaly már 1,8 milliárd forintos árbevételt könyvelhetett el. De a nagy ugrás 2019-ben történt, amikor hirtelen 2,6 milliárdos forgalmuk lett.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!